Thursday, March 22, 2007

om maktnarcisister och Carl Bildt förmåga att slinka undan journalister

SR-journalisten journalisten Björn Häger undervisar andra journalister i intervjuteknik och kallar sina föredrag:"Konsten att intervjua Carl Bildt".

Hägers genomgång visar att Bildt nästan alltid vinner, hur än journalisterna nu bär sig åt och agerar. En TV-klassiker är när Adaktusson intervjuar Bildt 1991 om hans uttalande om att Sverige är det land som har Europas äldsta bilar. Det slutar med att Adaktusson, när Bildt lustmördat hans argument, desperat frågar: "Har du varit i norra Grekland?Och sett bilarna där?". Bildt lägger huvudet på sned och säger: "Men norra Grekland är inget land. Det är på sin höjd en region."

Det är retoriskt skickligt och säger en del om den så självsäkre och ironiske samt maktnarcisistiska Carl Bildt, eller hur? Och varför han även var en svårfjällad motståndare för den Göran Persson som nu figurerar i fullformat i Figges politiska dokusåpa "Ordförande Persson". Och som sagt: begrep GP aldrig att det skulle bli en dokusåpa med begränsade eller inga speglingar av processerna bakom olika politiska beslut de senaste tio åren!?

Men mest av allt sänker GP sig själv med alla sina personomdömen och påhopp. Sanna ibland kanske, mindre sanna ibland och rent önsketänkande eller felaktiga ibland.
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home