Saturday, March 24, 2007

Wallström, Erlander, Persson och regeringsjobbets baksida

  1. Många har nog närt förhoppningar om Margot Wallström. Men jag tror inte Margon kommer tillbaka på någon framtida regeringspost. Hon är beredd att göra en insats för att stötta Sahlin i nya jobbet, vara med i en utrikespolitisk arbetsgrupp ihop med Jan Eliasson. Men längre sträcker sig inte hennes åtagande.
  2. Ingen kan väl vara helt säker men nog är intrycket nu - och sedan en tid tillbaka - rätt klart att hon själv bestämt sig för att ha gjort sitt som statsråd och framgent vill göra något helt annat när hennes sista period som kommissionär går ut 2009.
  3. Margot Wallström gillar uppenbarligen inte baksidan (mediegranskningen etc) av statsrådsjobbet - utrikesminister vore annars en möjlighet - tillräckligt mycket för att låta sig övertalas. Ens av kompisen Sahlin. I nuläget - och, tror jag inte heller, inför valet 2010.
    Kan hon komma att ändra sig? Mja, tror inte det.
    Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com

    PS. Jag har - som många - läst Tage Erlanders dagböcker. De ger en bra bild av vår längste statsminister, av alla kval, all beslutsångest och tvekan och oro. Erlander var mycket frispråkig. (Egentligen ännu mer än Göran Persson nu men det var ju inte TV utan dagböcker som kom 50 år senare.) Bland annat skrev han om pottorna och krattorna i regeringen, alltså den regering han själv ledde. "Vilket liv det skulle bli om någon idag sa eller skrev något sådant", var det en journalist som sade vid en middag på Harpsund för nu ett antal år sedan när Göran Persson var statsminister och värd. Göran åhörde detta skrattande...Kanske tänkte han redan då på den pågående inspelningen av Fichtelius-dokumentären.
    Som Carl Bildt i olika sammanhang kommit att mobba dävarande utrikesministern Lennart Bodström kanske han inte är rätt man att gnälla nu över Göran Perssons personomdömen i Figge-dokumentären.../Robert Bj

0 Comments:

Post a Comment

<< Home