Friday, March 23, 2007

De nya kameleonterna och vuxenmobbningen av arbetslösa

Analys
Den moderata kameleonten och dess tuffa vuxenmobbing av arbetslösa


Regeringens och arbetsmarknadsminister Littorins nya regler för a-kassaersättningen till såväl heltidare som de säsongsanställda innebär att ersättningen drastiskt minskar. För den säsongsanställde med en månadslön på 24 000 kronor innebär det en minskad a-kasseersättning på 3 000 kronor i månaden de första 100 arbetslösa dagarna i jämfört mot nuvarande ersättning.

Det här är bara ett av många exempel på på konsekvensen av den osäkerhet som Reinfeldt-regeringens genomförda urholkning av trygghetssystemet innebär. I grunden kan den beskrivas som en mobbning av de arbetslösa. Genom att kraftigt dra ner ersättningen till olika kategorier av hel-, deltid- och säsongsarbeteslösa ska de arbetslösa intresseras för att söka arbete, sannolikt till lägre lön än tidigare.

Genom att trappa ner ersättningen ska de arbetslösa intresseras för att söka arbete, sannolikt till lägre lön än tidigare Arbetslösheten får ett än högre socialt pris, något som ökar motståndet mot förändringar. Att yrkes- och vuxenutbildningen därtill rustas ner kraftigt gör löntagarnas utsatthet än större.

Lägg därtill borgerligt styrda kommuners utförsäljningar av allmännyttans hyresbeståbd och att regeringen genom avskaffat räntebidrag nu dessutom drar ner byggandet av nya bostäder sker i ett läge när det redan är svårt, mycket svårt att få tag på hyreslägenheter i de "heta" arbetsmarknadsområdena i landet. Ska man tälta på Sergels torg i Stockholm om den arbetslöse och dennes familj nu skulle flytta och få jobb i Stockholms-området?

Regeringens arbetsmarknadspolitik kan möjligen öka antalet sökande till de arbeten som finns. I dagens högkonjunktur är det inte oviktigt. Däremot skapar vare sig sänkt a-kassa, hårdare tag på arbetsförmedlingarna eller nya låglönejobb den kompetens som kan utveckla svensk ekonomi. Regeringen Reinfeldts jakt på de arbetslösa trappas upp. Redan första dagen utan jobb ska den arbetslöse vara beredd att i princip ta vilket jobb som helst, var som helst i landet.

Annars väntar indragen a-kassa.I grunden handlar regeringens a-kasse- och arbetsmarknadspolitik i grunden om människosyn, om ett förakt för svaghet och vuxenmobbning av de arbetslösa.

Jag hörde själv häromdagen på ring p1 i SR en hustru till arbetslös i Sundsvall med 4 barn, varav två autistiska, berätta att hennes man nu erbjudits jobb påIrland men att de två sjuka barnen krävde mycken tid och framför allt ett rutinmässigt regelbundet liv. Ska också dessa ryckas upp och flytta med pappan till Irland och det erbjudna jobbet där?De som har det sämst i samhället får redan nu ta de sämst betalda jobben.

Men nu ska den arbetslöse redan från första arbetslöshetsdagen tvingas ta i princip vilket jobb som helst eller så väntar indragen a-kassa. Uppenbarligen också att ta ett jobb långt under den arbetslöses kompetensnivå. Snacka om vuxenmobbning och tuffa bestraffningsåtgärder mot den som redan har det sämst!

Nu, om någonsin, blir det allt tydligare vilken slags kameleont som dolde sig bakom "den nya moderaternas" så kallade jobbpolitik. Hur många väljare insåg det när de röstade i riksdagsvalet den 17 september 2006? Att den mjuka och retoriskt smarta m-valretoriken i grunden bara dolde och kamouflerade det gamla vanliga högern och dess klasspolitik att gynna de redan välmående i samhället samtidigt som man mobbar och bestraffar alla dem som redan har det tuffast och sämst i samhället.

Inte undra på då att det nu - när det visar sig vad som dolde sig under ytan på den flotta valretoriken - också resulterat i ett massivt fall i regeringen Reinfeldts opinionssiffror månad efter månad. Ty väljarna gillar inte vad de ser - nu i praktiken. Det sker samtidigt som den rikaste tiondelen, visar färsk SCB-statistik, redan nu har en förmögenhet på 3,3 miljoner i snitt samtidigt som 40 procent av svenskarna inte har någon förmögenhet alls. Det gapet lär, med den högerdominerade regeringen, bli ännu lite större innan väljarna på nytt har chansen i september 2010 att visa vad de tycker om regeringens vuxenmobbning av arbetslösa och gynnande av dem som redan har så det klarar sig mer än väl.

Men allt enligt devisen: "till dem som har skola varda givet". Så ser den dolda dagordningen ut hos de nya kameleonterna i kanslihuset.
ROBERT BJÖRKENWALL

0 Comments:

Post a Comment

<< Home