Wednesday, March 07, 2007

Dyra pigjobb till välbeställda men få nya jobb

Dyra pigjobb till de välbeställda på alla andras bekostnad

Införandet av skatteavdrag på 50 procent på alla hushållsnära tjänster (pigjobb) som städning, trädgårdsskötsel, barnhämtning och barnpassning med maximalt 50 000 kronor om året, vilket motsvarar 12 timmar i veckan, kommer nu den 1 juli som utlovades i valrörelsen av borgerligheten.

En ny förändring direktriktad till den välbeställda medelklass som gläds åt att det blir billigare att låta någon annan ta hand om skiten. 7 000 nya pigjobb blir det, tror Anders Borg. Vi som närmare följt de finländska varianten tror på kanske 1 500 nya jobb. För, som det heter, "enklare arbeten som inte kräver specialistkunskaper". Alltså sådant som friska vuxna klarar själva och ens hemmaboende ungdomar mår väl av att lära sig. Däremot inte för sådant som man verkligen inte utan vidare kan fixa själv.

Ungefär samma sorts jobb som den borgerliga danska regeringen tog bort häromåret när de kraftigt bantade sin hemservicesubvention med följande argument: "Det vi har skrivit bort är först och främst hemservice till välbeställda grupper. Men det vi bevarat är hemservicen till mindre bemedlade grupper", som statsminister Fogh Rasmussen sade i en debatt i folketinget.

Men i Sverige väljer den borgerliga regeringen att bortse från de danska erfarenheterna. Här gör man snarare tvärtom och gynnar med utformningen av sitt förslag den välbärgade medelklassen. Inte så dumt med upp till tolv timmars städning och så i veckan - förutsatt att någon annan betalar hälften. Ën skattesubvention på någon miljard kr för kanske 1 500 jobb är mycket dyra jobb - utöver att det fördelningsmässigt kommer att gynna de bättre ställda i samhället på alla andra skattebetalares bekostnad. Allt enligt devisen:"till dem som har skola varda givet".
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home