Saturday, March 03, 2007

Europadomstolens dom och den falska tillvitelsen

Observerat
Europadomstolen, byggenas granskningsavgifter och den falska tillvitelsen

I brottsbalkens 15:e kapitel står det så här om falsk tillvitelse:
"6 § Angiver man oskyldig till åtal med uppsåt att denne må bliva fälld till ansvar, dömes för falsk angivelse till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader."

Nu har det visat sig att Europadomstolens dom för någon vecka just byggde på ett sådant märkligt resonemang. Fem oorganiserade byggnadsarbetare tilldömdes då skadestånd för att deras äganderätt kränkts när så kallad granskningsavgift skulle ha dragits på deras lön. Men det var en falsk tillvitelse.

I själva verket hade ingen av de fem betalat någon granskningsavgift alls, visar det sig nu vid en närmare koll. Trots detta har företrädaren för de fem byggnadsarbetarna, Tommy Evaldsson, inför Europadomstolen och medier talat om att man "betalat in massor av pengar till Byggnads."
Ett falskt påstående som inte bara fört domstolen utan också media och den breda allmänheten bakom ljuset.

Nu väntar vi bara på en överklagan av Europadomstolens utslag, nu när det visat sig att deras tidigare dom bygger på en bluff. En bluff iscensatt som ytterligare ett slagträ i den allmänna nyliberala hetsen mot allt vad fackligt arbete heter. Eller "maffiametoder" som det så ofta heter i Timbrohögerns allt annat än stringenta vokabulär när de värsta verbala slagskämparna är ute och reser.

Nu visar det sig alltså att sanning - precis som i krig - blev det första offret i kampen mot fackföreningsrörelsen.

Lärdomen nu, som så många gånger förr, är att kolla aldrig en bra story för då spricker det ofta - som bekant. Nog borde en klädsam rodnad sprida sig på åtminstone en och annan ansvarig i de mediaföretag som mest okritiskt "hängde på" den här storyn om de fem oorganiserade byggnadsarbetarna som "betalat in massor av pengar till Byggnads". Och hur står det till - efter den här avslöjade bluffen - med anletsdragen hos byggarbetsgivarna i dessa avtalsrörelsetider?

Rimligen borde man kunna hålla sig för skratt, snarare skämmas en smula. Men har man vett att göra det?
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home