Friday, March 02, 2007

Skatteförmån för borgerliga kärnväljare men ingen satsning på bristyrkesutbildning

Borgerliga kärnväljare får en ny skatteförmån på alla andras bekostnad

Två vuxna personer i samma hushåll som köper t ex barnpassning, trädgårdsskötsel, kemtvätt och städning av personer/firmor med F-skatt kan, efter 1 juli 2007, göra ett maximalt skatteavdrag på 100 000 kronor/år. Det är innebörden i ett förslag som finansminister Anders Borg (m) och näringsminister Maud Olofsson (c)presenterade den 1 mars.

En rejäl skattesänkning således - rakt ner i fickorna på borgerliga kärnväljargrupper. Särskilt jobbskapande - sannolikt på sin höjd kanske ettusen femhundra jobb eller så - lär det sannolikt inte heller bli men däremot kosta miljarder för alla skattebetalare att sticka skattepengar rakt i händerna på en liten och mycket välavlönad grupp av företrädelsevis höginkomsttagare.

Men borgerliga kärnväljare får med det här förslaget en ny skatteförmån på alla andras bekostnad.

Däremot anser sig regeringen Reinfeldt varken ha råd eller lust att satsa nödvändiga resurser på att utbilda arbetslösa till truckförare, svetsare, fritidspedagoger och andra bristyrken som AMS-ledningen nyligen har föreslagit.

Åter ett exempel på att (eget)intresset aldrig ljuger - ens i svensk inrikespolitik
Robert Björkenwall ; robert.bjorken@telia.com


PS. Uppgifter cirkulerar, apropå presstödet, att regeringen tänker nöja sig med att skicka en tjänsteman på näringsdepartementet till Bryssel för att förklara vikten av det svenska presstödet inför EU:s konkurrensbyråkrater. Om detta är korrekt är det avslöjande för vilken vikt regeringen lägger vid frågan.

I riksdagen sjunger visserligen kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) numera presstödets lov, men anser samtidigt sig tydligen inte ha tid eller lust att åka till Bryssel och övertyga EU-byråkraterna. Ett agerande som säkert applåderas av dem som i hennes eget parti och i folkpartiet aldrig dolt att de hatar presstödet.

Men varför finner sig centern och kristdemokraterna i Reinfeldts alliansregering i ett sådant agerande från kulturministerns sida?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home