Thursday, February 22, 2007

Ideologistyrd utförsäljning av statliga företag som mjölkar bra

Ideologin och inte förnuftet styr när regeringen nu säljer ut lönsamma statliga företag

I månadsskiftet februari/mars kommer regeringen att lägga fram sin proposition om att sälja ut sex statliga bolag. Regeringen planerar att sälja statens innehav i sex bolag - Nordea, TeliaSonera, bolåneinstitutet SBAB, Vin&Sprit, Vasakronan och OMX. Folkpartiet vill - framgick av riksdagsdebatten den 21 februari - gå ännu längre och även även sälja Vattenfall och centerpartiet för för sin del även fram Sveaskog på säljlistan. Förhoppningen är att få in 150 miljarder kr för de sex bolagen och att miljarderna sedan ska gå till att betala av på statsskulden.

Det kan ju låta bra. Men det minskar den årliga räntebördan för de svenska skattebetalarna med blott fem miljarder. Samtidigt går staten - svenska folket - miste om 16 miljarder kr i aktieutdelningar - årligen.

För den borgerliga regeringen handlar det här i grunden bara om ideologi, inte om vad som är det bästa för skattebetalarna.

Man låter kor som ger utdelning och mjölkar bra varje år gå till slakt och låter av ideologiska skäl nöja sig med slaktens/utförsäljningens engångsbelopp. Men så går det när man låter ideologin snarare än förnuftet och det rationella styra.
ROBERT BJÖRKENWALL

0 Comments:

Post a Comment

<< Home