Monday, February 05, 2007

Några goda Sträng-historier om en legendarisk finansminister

Några goda Sträng- historier om en legendarisk finansminister

Om Sveriges legendariske finansminister och lantarbetar-agitator och fackföreningsman går det otaliga historier. Här bara några korta axplock ur högen.

Den första berättade Olof Palme själv vid något väl valt tillfälle. Det var en överläggning med ett antal national- och bankekonomer om det ekonomiska tillståndet och statsfinanserna. De var som vanligt oeniga på varenda punkt och kastade nästan bokstavligt talat stenar i huvudet på varandra.

Sträng ledde debatten med oändligt tålamod. Till slut skickade Palme en lapp till honom där det stod: Hur har du stått ut med det här i 18 år? Sträng returnerade lappen med orden: "Förstår du nu varför jag kallar dom kålrotsräknare."

Skepsis mot aktiesparfonders begränsade nysparande
Den andra historien berättade gärna Sträng själv när han skulle vädra sin skepsis mot aktiesparfonder som han ansåg vara rätt ointressanta. Det gav inte särskilt mycket nysparande - bara ett par ynka procent . Mest var bara en omflyttning av gammalt sparande.

- Det påminner, sade Sträng, om bondgumman som hade en sugga som skulle grisa. När det högtidliga tillfället var inne stannade nedkomsten vid en enda kulting. Gumman stirrade medlidsamt på suggan och hennes nyfödde och sade: Det var tur att du fick den, annars hade du grisat förgäves.

Var ställde du hästen?, Lidbom
En absolut favorit är följande och Sträng och Calle Lidbom. Den utspelades på 70-talet i Kanslihuset - i en av Olof Palmes regeringar. En dag uppenbarade sig statsrådet Carl Lidbom i regeringens speciella statsrådsmatsal på lunchen i nytt och ungdomligt stuk.

Det var boots på fötterna, utsvängda jeans, jeansjacka och rutig cowboyskjorta. Han hade nog också en skotskrutig snorfana knuten runt halsen.

Sträng mönstrade honom uppifrån och ner varefter hans myndiga blick vandrade nerifrån och upp. Sedan frågade han: - Var ställde du hästen?, Lidbom.
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home