Sunday, January 28, 2007

Apropå privatiseringsivraren Mats Odell och synen på statliga bolag

Noterat apropå den frireligiöse privatiseringsivraren Mats Odell och hans syn på statliga företag

Statliga, lönsamma Vin & Sprit ingår, som bekant, i listan av statliga företag som ska säljas ut. Företag som "mjölkar" bra och ger åtskilliga miljarder tillbaka till staten och skattebetalarna varje år. Men nu ska de säljas ut - för staten ska ju inte äga. Säger "privatiseringsministern" Mats Odell, kd, och andra i Reinfeldts alliansregering.

Den nya "regimen" har på sätt och vis redan börjat. I delstatliga TeliaSonera genom att man kuppartat nyligen slängde ut personer - industrimannen Carl Bennet och det kloka styrelseproffset Lennart Låftman - ur bolagsstyrelsen som kunde tänkas ställa besvärliga frågor i samband med bolagets förestående privatisering.

I statliga, lönsamma Vin & Sprit är det nu också lite av en ny "regim" som föregår dess snara utförsäljning. I Sundsvall har bolagsledningen nu bestämt sig för att lägga ner V&S:s fabrik i staden och flyttar tillverkningen till fabrikerna i Finland och Danmark. Hundratalet jobb försvinner i Sundsvall. Den annars så pratglada näringsministern Maud Olofsson, c, såg väl närmast nollställd ut vid en frågestund i riksdagen häromfredags när hon skulle svara på en fråga från Sundsvalls-politikern Hans Stenberg, s, om beslutet att lägga ner statliga Vin & Sprit-fabriken i Sundsvall. Hon konstaterade bara att hon som minister inte ville påverka styrelsens beslut. Det ska hon förstås inte göra, men ägaren staten kan påverka. Och det hade "bävermorsan" Olofsson visst kunnat öppna för – om hon bara velat.

Hans Stenberg hade också skrivit en interpellation i samma ärende till finansminister Anders Borg, som dock lät en av regeringens riktiga drygputtar, kommunminister Mats Odell svara: ”Regeringen anser inte att ett statligt ägande är ett lämpligt verktyg för att skapa eller försöka bibehålla arbetstillfällen”, sa Odell.Nähä, men Vin & Sprit har ju under åren varit en lönsam verksamhet för staten? Pengar till statskassan i hyggligt flöde varje år är väl bra. Eller hur?

"Krängaren av statliga företag", statsrådet Mats Odell gör då och då rätt märkliga uttalanden. Detta Odell-citat ur fredagens interpellationsdebatt borde inte bara de anställda på spritfabriken i Sundsvall lägga på minnet: ”Om Vin & Sprit skulle behålla fabriken bara för att det är ett statligt bolag skulle verksamheten utvecklas till ett slags Ams-verksamhet där de anställda inte har något att göra”. Vad tycker arbetsförmedlarna och de som administrerar olika så kallade AMS-åtgärder om Odells snorkiga sätt att beskriva deras verksamhet på? Verksamheten - Vin & Sprit-fabriken i Sundsvall som nu läggs ner - är så vitt känt ändå lönsam. Men sådant spelar väl ingen roll i Mats Odells ideologistyrda värld. Statliga jobb (utom då i regeringskansliet förstås) är ju ändå bara Ams-verksamhet! Och där har ju de anställda ändå inte "något att göra", enligt statsrådet Odell. I Mats Odells ögon uträttar man alltså inget, vare sig på AMS eller en statlig ägd fabrik. Vad säger man på andra statliga verksamheter som extremt lönsamma gruvjätten LKAB, på rekordlönsamma Vattenfall, på SJ, Posten, delstatliga TeliaSonera, stålföretaget SSAB, Sveaskog, Nordea etc som tillsammans ger åtskilliga tusen miljoner i årlig återbäring om en sådan föraktfull syn på vad som uträttas i statligt ägda verksamheter från alliansregeringens egen "privatiseringsminister", kd-politikern Mats Odell!? Många har nog goda skäl nu att bli riktigt förbannade. Vilka fasoner från ett centralt statsråd.

Hundra dagar i regeringen räckte för att svenska folket skulle få syn på det tankemönster som styr regeringens främsta banerförare i den ideologiskt motiverade utförsäljningen (rean?) på statliga företag. Synd bara, tänker nog somliga, att det är så långt kvar till nästa val. Men den senaste tidens usla opinionssiffror säger en del om vad svenska folket tycker om den här nya regeringen.
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com

PS. Även ansedda Financial Times noterade häromdagen omfattningen av Reinfeldt-regeringens utförsäljningsplaner som åtminstone en smula anmärkningsvärda.... hårt ideologistyrda som dessa utförsäljningsaktiviteter i grunden är. Enligt Financial Times innebär det här att Sverige "riskerar att släppa ifrån sig några av sina finanste företag på ett sätt som senare visar sig vara olämpligt, eller till och med naivt".

0 Comments:

Post a Comment

<< Home