Blir det en Clinton igen efter Bush i Vita huset?
Blir det en ny Clinton efter Bush-familjen i Vita huset?
- Jag är med för att vinna, deklarerade USA:s kanske nästa president, senator Hillary Clinton från New York. Detta lät hon meddela på sin egen hemsida den 20 januari, samma dag som nästa amerikanska president ska installeras år 2009.
Många ser det som fullt möjligt att hon också till sommaren 2008 vinner racet mot hennes största hot senator Barack Obama (ung svart senator från Illinois) och tidigare vice presidentkandidaten och senatorn John Edwards. Hillary Clintons kanske två främsta utmanare till posten som demokratisk presidentkandidat till kommande presidentval.
Vinner sedan Hillary Clinton också matchen om presidentposten mot någon av republikanska partiets huvudkandidat, kanske f d borgmästare Rudolph Giuliani, senator John Mc Cain eller någon guvernör, så har USA haft en Bush eller Clinton i Vita huset i nästan 25 år i rad. Därtill har hon chansen att bli USA: första kvinnliga president - och skapa historia i detta amerikanska, mansdominerade samhälle.
Det överraskande goda valresultatet för demokraterna i kongressvalen till senaten och reprsentanthuset i november 2006 - i spåren av det allt impopulärare Irak-kriget - gör att Hillary Clinton (och utmanaren Barack Obahma) och demokraterna nu vågar tro att de nu också kan vinna presidentvalet i november 2008.
Detta och annat visar att Bush den yngres och republikanernas sista två år i Vita huset inte lär bli särskilt roliga. Men för världen i stort - krisernas Mellersta östern, klimatfrågan, FN:s möjligheter att agera kraftfullare och mycket annat - innebär det dock att hoppet nu ökar för en positivare och mera optimistisk framtid. Och det redan om något år.
Dynastierna Bush och Clinton och Hillarys chans att "gå hela vägen"
Men låt oss för dagen lämna detta och i stället göra en annan observation, en observation om dynastiernas USA. Möjligen är vi nu på väg mot en ännu klarare situation med två dominerande familjer i amerikansk politik: familjen Bush från Texas och familjen Clinton från tidigare Arkansas och numera New York.
President George W Bush är på stark nedgång nu efter republikanernas svåra valnederlag i november 2006 och det allt impopulärare Irak-kriget. Men i två år till sitter han ännu kvar som en allt mera av "lame duck" kvar i Vita huset och skickar ut sina bulletiner. Möjligen kommer han och familjen Bush - om det visar sig möjligt för opinionen - att försöka matcha fram den yngre brodern, f d Floridaguvernören Jeb Bush, till att eventuellt bli en möjlig, republikansk presidentkandidat hösten 2008. Pappan George Bush, som var president i fyra år (vald 1988) är ju superkompis med alla de gamla miljardstinna republikanska sponsorerna i näringslivet och säkerligen snabbt få ihop en tillräckligt stor kampanjkassa - vid behov.
I amerikansk politik är det pengar som talar, också bra politiker utan rik kampanjkassa vinner sällan några tunga politiska val. En helt annan sak är sedan om amerikanska folket just nu verkligen vill ha en Bush till i Vita huset - efter den rätt misslyckade och allt mera impopuläre George W Bush. Men repulikanerna kanske inte vill ha en Bush-kandidat till nu som deras presidentkandidat utan föredrar en mera "valbar" McCain, Rudolph Giuliani etc i kampen mot Hillary Clinton (eller Barack Obama) om presidentposten?
Hur det nu än går på republikanernas sida, så har pappa George Bush besegrare (1992) och ex-presidenten, demokraten Bill Clinton (president 1992-2000) inte precis heller några problem att i nuläget fixa ihop rehält med kampanjstålar och starkt bidra till att matcha fram sin nyligen omvalda New York-senator och hustru Hillary Clinton till en mycket möjlig dominering som demokratisk presidentkandidat sommaren 2008. Nu när hon bekänt färg och sagt att "jag är med" (20/1-07). I ex-presidenten Bill Clinton har hon en utmärkt rådgivare och formidabel kampanjpolitiker på olika "money racing"-sammankomster. Efter sina åtta år i vita huset känner han varenda person värd att känna i det demokratiska partietablissemanget. Och sympatiskt inställda finansiärer från näringslivet - så inte lär Hillary behöva bekymra sig om kampanjkassan när hon nu visat att hon verkligen vill försöka bli USA:s första kvinnliga president.
En annan sak är sedan om det starkt patriarkala politiska USA är moget för också detta? Kanske ändå inte något som längre behöver uteslutas. Hillary Clinton har nog en god chans. Det mera som demokraterna nu seglar i medvind och repulikanerna inte ser ut att - så här långt - ha någon riktigt stark och "valbar" främsta utmanare om presidentposten om två år.
Den karismatiska nya talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi från San Francisco och en stark supporter av Hillary Clinton, har redan visat att det inte är helt omöjligt längre för kvinnliga amerikanska politiker att nå högt. Så kanske ändå att tiden nu är mogen också för Hillary Clinton som en möjlig, trolig amerikansk president i valet 2008!?
De amerikanska primärvalen, där presidentkandidaten vaskas fram, startar dock först om ungefär ett år i ett vintrigt New Hampshire. Men redan nu är senatorerna Hillary Clinton och Barack Obama, ex-senator John Edwards m fl igång med förberedelsearbetet och pengainsamladet. Bara den som till kommande primärvalscirkus om ett år hinner få ihop en tillräckligt stor kampanjkassa - "money talks"-race som amerikansk toppolitik i mångt och mycket handlar om - i kombination med tillräckligt folkligt stöd har en reell chans att nå ända fram till Ovala rummet i vita huset.
Hillary Clinton tillhör de yttersta fåtal som verkligen kan gå hela vägen. Som det just nu ser ut i det amerikanska politiska landskapet.
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com
0 Comments:
Post a Comment
<< Home