Wednesday, January 24, 2007

Regeringens dubbla tungor om presstödet och mediemångfalden

Analys
Regeringens dubbla tungor om presstödet och mediemångfalden

"Regeringen ser presstödet som ett viktigt instrument för mångfald på mediemarknaden."

Så skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) i tidningen Journalisten (22/1-07) och viftar bort alla som kritserat regeringens dribblande och frysning av den tidigare beslutade uppräkningen av presstödet med att regeringen bara utlovat en ekonomisk analys av presstödet för EU-kommissionen. Den analysen - av drift- och distributionsstödet (prestödets två delar) - ska vara klar den 9 februari. Kulturministern förnekar å det bestämdaste att hon och regeringen skulle vilja avskaffa presstödet.

Samma dag förklarar dock en annan ministerkollegan Lars Leijonborg (fp) på DN Debatt att en av utgångspunkterna för alliansregeringens mediepolitik bör vara att presstödet avvecklas på tre år. Redan nu är drygt 85 procent av tidningarna är i Sverige borgerliga. Får folkpartiet och Leijonborg som de vill kan det bli drygt 90 procent. Det skulle bli effekten av Leijonborgs förslag om ett avvecklat presstöd.

Det finns med andra ord minst två olika linjer i Reinfeldts alliansregering. Uppenbart är också att det pågår åtminstone en dragkamp i alliansregeringen - där c och kd åtminstone varit för presstödet och m och fp emot - om presstödet och därmed åsiktsmångfalden på tidningsmarknaden. Kanske överlever det tills vidare. Och då talar kulturministern sanning.

Eller så är stödet avvecklat och borta om så där tre år (efter en gradvis avtrappning),och då är det folkpartiet och moderaterna som går segrande ur den här dragkampen om presstödet och med ytterligare tidningsdöd och mera mediaenfald som följd.

Ett förräderi mot demokratin- kallade häromveckan medieforskarna Lars Nord och Gunnar Nygren de lokala mediernas valbevakning i en debatt i Dagens Nyheter. Det samma kan sägas om Lars Leijonborgs förslag att slopa presstödet.

Vi får väl se om vi kan lita på kulturministern eller på utbildningsministern i den här frågan? När valet närmar sig hösten 2010.
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home