Thursday, January 04, 2007

Regeringen Reinfeldts jobbpolitik leder till nya försämringar för löntagarna

Analys
Regeringen Reinfeldts s k jobbpolitik leder till nya försämringar för löntagarna

De tillfälliga påhuggsjobben, snuttjobben som de kallas i Finland, har ökat kraftigt de senaste tio åren i vårt land. Plus 40 procent är ingen liten ökning precis. Enligt SCB:s statistik hade 675 000 svenskar tidsbegränsade anställningar i november 2006 och det är 74 000 fler än samma månad för ett år sedan.

Idealistiskt kanske för en arbetsgivare som gillar att välja och vraka och inte bryr sig så mycket om vad som är bäst på lite sikt. Konformt med den kvartalskapitalism som blivit ett allt vanligare inslag i den en gång så hyggligt väl fungerande svenska modellen - med goda och försvarbara handslag mellan fackföreningar och arbetsgivare. liksom med kapitalägare som mera såg till det långsiktiga och den "tillräckliga" och inte den kortsiktiga högsta möjliga vinsten. Men i snuttjobbens 2007 års värld gäller detta i allt mindre grad.

Och nu vill Reinfeldts allians- och "jobbskapande" regering öka otryggheten på den svenska arbetsmarknaden. Detta genom att nu i år ytterligare förstärka otryggheten med de nya LAS-förslag som den borgerliga regeringen levererade innan jul och som ska behandlas på en hearing den 29 januari. Även denna gång lär regeringen få svidande facklig kritik men understöd från en och annan borgerligt sinnad nationalekonom som med tvivelaktig advokatyr påstår att ökad otrygghet är bra för jobben och Sverige. Samtidigt som a-kassenedrustaren, arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin demonstrerar sin förmåga att likt en gås skaka av sig alla obehagliga kommentarer och befogad kritik.

Den förra s-regeringen ville också förändra LAS. Men i helt annan riktning. Inte minst så skulle möjligheterna att systematiskt utnyttja visstidsanställda begränsas till 14 månader under en 5-årsperiod. Därefter skulle anställningen övergå en en fast (tillsvidare) anställning. Regeringen Reinfeldt väljer i stället en förlängning av den maximala visstidsanställningen från 14 till 24 månader, inom en 5-årsperiod. Det extra anställningsskydd som gällt för äldre slopas också. Så ser den nya alliansregeringens så kallade jobblinje ut - i praktiken. Sämre a-kassa, försämrat anställningsskydd och fler snutt- och låglönejobb. Det är verkligheten när den flotta valretorikens dimmor skingras och byts ut mot skarpa förslag i verkligheten.

Regeringen kallar sitt förslag ”bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning” – och det är förvisso en beskrivning som väl stämmer med verkligheten. Men det blir inte bättre för arbetstagarna/löntagarna, bara för arbetsgivarna.

TCO:s chefsjurist Ingemar Hamskär konstaterade i en kommentar redan innan jul att fler otrygga visstidsjobb och sämre anställningsskydd för äldre inte var någon bra julklapp. Det var snarare diplomatiskt försiktigt uttryckt av TCO-juristen Hamskär.

Regeringen Reinfeldt säger sig, precis som tidigare, bedriva en politik för fler jobb. Men LAS-förändringarna i anställningstryggheten kopplade till försämrad a-kassa ökar otryggheten och försvårar rimligen också för unga att flytta hemifrån eller till ett jobb på annan ort.

Osäkerhetsfaktorerna i arbetslivet förstärks. Därmed undermineras i prkatiken också de syften som regeringen Reinfeldt själv säger sig vilja uppnå. Det är väl egentligen bara på en punkt som den nya alliansregeringens LAS-förändringar är bra. Det är förstärkningen av vikariernas ställning (omvandlingsregeln kortas från tre till två år). Men helhetsbilden också av detta nya arbetsmarknaspolitiska förslag är lika uselt som det strax före jul genomtrumfade försämringarna i a-kasseförsäkringen. Otryggheten ökar ytterligare för löntagarna med alliansregeringens så kallade jobbpolitik.
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home