Friday, January 05, 2007

De borgerliga står inte för sitt ord om pensionerna

Analys
De borgerliga står inte för sitt ord om pensionerna
Ett par ledande socialdemokrater med förflutet på socialdepartementet, förre folkhälsoministern Morgan Johansson och s-riksdagsledamoten från Skåne och förre planeringschefen Christer Persson gick på DN debatt den 4 januari 2007 med rätta till attack mot den borgerliga regeringens sätt att frångå den blocköverskridande pensionsöverenskommelsen från våren 1994. De borgerliga i regeringsalliansen vill dock, föga väntat, inte kännas vid något löftesbrott.

Men faktum kvarstår: försämringen av villkoren för de förtidspensionerades är och förblir en realitet. Den är på riktigt. Deras förtidspension blir bara ålderspensionsgrundande till 80 procent. Detta ger en förtidspensionär som hade 22 000 kr i månadsinkomst innan förtidspensionen cirka 300 kronor mindre i månaden när han eller hon går i ålderspension. Den som i förtid slitit ut sig och tvingats bli förtidspensionär luggas på ytterligare stålar när han eller hon blir ålderspensionär.

Den här av nya alliansregeringen genomförda förändringen har sjösatts i strid med vad man kommit överens med socialdemokraterna i den stora pensionsöverenskommelsen från 1994. Det är lika oetiskt som fult gjort. Socialdemokraterna har med andra ord goda motiv att bli förbannade på detta beteende. Ett tydligt utslag av maktens arrogans skulle man också kunna säga. Frågan är dock vad man ska göra mot detta uppenbara löftesbrott. Debattörerna Johansson och Persson manar till offensiv från socialdemokraternas sida. Rätt så. Socialdemokraterna bör, menar man, utarbeta ett eget alternativförslag.

I DN-debattaren pekar man speciellt på det orimliga och slösaktigt dyra men för storbankerna lönsamma premiepensionssystemet (borgerligt krav för pensionsuppgörelsen 1994). Detta PPM-system är i sig något av ett pensionslotteri och kan skapa rätt stora skillnader i pensionsutfall - också mellan pensionärer som haft likartade jobb och månadslöner i förvärvslivet.

Lägg därtill att pensionsuppgörelsen också resulterar i väl stora skillnader i pension som uppstår beroende på hur länge den enskilde orkar jobba. Alla har, som bekant, inte samma möjligheter att arbeta kvar något eller några "överår" efter den normala pensionåldern. Så nog finns många punkter i den stora pensionsuppgörelsen från 1994 som det finns goda skäl att kritisera - utöver det löftesbrott som alliansregeringen nu av egen kraft har ställt till med.

En helt annan sak är sedan att vårt allmänna pensionssystem mår bäst av om spelreglerna inte förändras varje mandatperiod utan har lite större varaktighet över tiden. Därför är det nu synnerligen illavarslande att den färska och maktsugna alliansregeringen i sin makthybris uppträder så korttänkt att de borgerliga inte står för sitt ord. Därför kan nu inte heller den andra parten i den stora pensionsuppgörelsen, nämligen socialdemokraterna, heller sitta still i båten utan måste gå till motoffensiv i denna för folkhushållet och rättvisan så centrala samhällsfråga.

Därför var det också bra att paret Johansson-Persson nu gick ut som man gjorde i den malliga och ofta rätt självgoda tidningsdraken Dagens nyheter.
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home