Monday, November 06, 2006

Försäkringskassans överdrifter avslöjade

Under de senaste åren har vi med jämna mellanrum matats med uppgifter om att en stor och växande andel svenskar påstås fuska både med sin egen sjukskrivning och med föräldrapenning. Information har kommit från Försäkringskassan och spridits genom pressmeddelanden och stort uppslagna debattartiklar av Försäkringskassans GD.

Till grund för dessa utspel har legat egna studier och undersökningar som Försäkringskassan har genomfört. Tryggt och säkert, eller hur? Nej, ingalunda så visar det sig nu. Söndagen den 6 november publicerade Dagens nyheters reportern Knut Heinz Rognerud "tungt" kritiskt i i ett fylligt uppslag att dessa studier varken ger något belägg för att ”fusket” är speciellt utbrett eller att det ökar. Försäkringskassans ledning har helt enkelt överdrivit.

Men vad som är ännu allvarligare är att Försäkringskassan GD Curt Malmborg avslöjar att han inte läst rapporterna särskilt noga och att han inte anser att det egentligen spelar så stor roll vad som står i undersökningarna: ”Men egentligen är det inte så jätteviktigt för mig med exakta decimaler, om det är 22,10 eller 16 eller 6 procent eller vad det är.”

Oj då, men så bra då. Till nästa gång Försäkringskassans GD är ute och luftar sig i offentligheten - på maktens "mesta klotterplank" på DN debatt eller så - vet vi bättre. Det gäller då bara att komma ihåg att det som hävdas av en kaxig Försäkringkasse-GD inte heller då behöver vara särskilt välunderbyggt. Det viktiga är bara att ge intrycket att så är fallet - och utifrån detta sedan hala fram sitt "folkmästrande finger" på nytt. Om han och hans stab nu inte är kloka nog att ligga lite lågt ett tag - efter den senaste tidens avslöjanden om lite väl fri tolkning av påstått "försäkringsfusk".

Hur som helst har nu Försäkringskassan av egen förskyllan och lite för stor publicitetsiver skaffat sig en präktig uppförsbacke att jobba med innan de möjligen återfår lite av sin nu rätt hastigt devalverade trovärdighet.
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home