Friday, October 27, 2006

Utrikesminister Bildt - för mjuk i ryggen mot Putin?

Att Bildt äger aktier och har optioner för flera miljoner i Vostok Nafta sedan sin tid som styrelseproffs i Lundinföretagen/Lundin Petroleum (med affärer i krigets Sudan-Darfur) har varit känt länge. Redan innan han tillträdde som ny utrikesminister i alliansregeringen under Fredrik Reinfeldts ledning.

Men, märkligt nog, är det först nu diskuteras på allvar konsekvenserna av att Vostok Naftas viktigaste tillgång är aktier i den ryska energijätten Gazprom. Som bekant är inte Gazprom är inte vilket bolag som helst utan ett av den ryska ledaren Vladimir Putins maktinstrument.

Bolaget har bland annat använts för att köpa upp fristående ryska medier och göra dem regimtrogna. Och utrikespolitiskt när gasleveranserna till Ukraina stoppades. Gazprom vill också bygga en omdiskuterad gasledning genom Östersjön, ett ärende som berör den svenska regeringen. Även om Bildts ägande - värderat till runt 5 miljoner - skulle visa sig vara formellt oantastligt, juridiskt sett, så är aktierna och optionerna en betydande etisk och politisk belastning.

Kan verkligen en svensk utrikesminister, som tjänar miljoner om det går bra för Gazprom, fullt ut kritisera Vladimir Putins tämligen autokratiska sätt att styra Ryssland? Och hur påverkar detta i sin tur utrikesminister Bildts - och därmed den svenska regeringens - syn på gasledningen genom Östersjön? Det är frågor som kommer att fortsätta förfölja utrikesminister Carl Bildt om han inte säljer av sitt innehav nu bums.

Också inom Bildst eget parti, moderaterna, finns allt fler kritiska röster mot hans ägande i Vostok Nafta och, via det, i Gazprom. Ändå fortsätter utrikesminister Carl Bildt att tiga om sin koppling till den ryska statliga gasjätten Gazprom.

Den här kritikstormen kommer att växa dag för dag för att han vägrar göra sig av med sina aktier i Lundin-bolaget Vostok Nafta.

- Han bör donera aktierna till en fond för mänskliga rättigheter i Ryssland som uppkallar sig efter den mördade journalisten Anna Politkovskaja, säger t ex Rysslandsexperten Kristian Gerner.

Visst har det här också drag av historiens ironi grinande Carl Bildt själv rätt i ansiktet. Varför? Jo, en gång i tiden gjorde sig den "evige studentpolitikern" Carl Bildt sig ett namn på att kritisera olika socialdemokratiska företrädare för att vara påstått mjuka i ryggen mot det gamla sovjetryska styret i Kreml. Nu beskylls han själv för samma undfallenhet mot den demokratiskt tveksamma postkommunistiska Putin-regimen i Ryssland.

Det skulle - i det läge Bildt själv nu försatt sig i - onekligen göra livet mycket lättare för både utrikes- och statsministern om Bildt lovar att nu bums sälja aktierna och att lösa in optionerna.

Även så blir utrikesminister Carl Bildt mångmiljonär i pengar men slipper den jävs- och "otillbörligt gynnande"-kopplingen till Vladimir Putin.Att sedan detta bara är ännu ett exempel på att det "nya" arbetarpartiet moderaterna i regeringsställning mest bara är den gamla vanliga överklassen som nu styr, ska man vara förvånad över det?

Hur som helst hoppas säkert statsminster Fredrik Reinfeldt och hans redan så nersolkade regering att Carl Bildt också inser att nu måste han sälja. En helt annat sak är sedan att Reinfeldt har synnerligen svårt att beordra den omvittnat envise Carl Bildt att verkligen också göra så.
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home