Saturday, October 21, 2006

Moderaterna och EU:s nya arbetstidsdirektiv

EU:s förslag till nytt arbetstidsdirektiv blir en intressant test på vad inte minst de "nya" moderaterna menar med sin i valrörelsen torgförda linje om arbetsrätten och relationerna till svensk fackföreningsrörelse.

Hur Sveriges nya regerings EU-politik ska se ut och vad detta med "en aktiv och pådrivande kraft" (regeringsdeklarationen) i praktiken innebär återstår att se. Här krockar nog på en del punkter bland annat EU-verkligheten med Fredrik Reinfeldts egen agenda om att behålla arbetsfreden om arbetsrätten med LO och övriga delar av fackföreningsrörelsen.

Debatten om så kallade arbetstidsdirektivet är i EU just nu lika hett som en finsk sauna. Britterna och Tony Blair vill - som hittills - förbehålla sig rätten till att löntagarna ska (ofta efter arbetstgivarpåtryckningar) kunna jobba längre än 48 timmar under en arbetsvecka.

Detta synnerligen arbetsgivarvänliga undantag "opt-out" har Sveriges tidigare regering och Europafacket EFS/ETUC länge velat skrota.

Fredrik Reinfeldt säger att hans alliansregeringen inte haft någon anledning att formulera ett ställningstagande i denna fråga, då den inte skulle avhandlas på Lahtis-toppmötet under det finska EU-ordförandeskapet.

Men vill man "vara en aktiv och pådrivande kraft" så är det hög tid att skaffa sig en officiell åsikt.

Moderaternas EU-parlamentariker skriver dock debattartiklar och torgför hur de i Europaparlamentet röstat emot förslaget till nytt arbetstidsdirektiv. Så där finns en klar position – mot fackföreningsrörelsens och socialdemokraternas linje.

De nya moderaterna borde, menar borgerliga ledarskribenter i Sverige, också ställa sig på britternas ”opt out”-linje. Detta med argumentet att när danska "flexicurity" blivit EU-mode så ska inte arbetsmarknaden göra mindre flexibel (läs arbetsgivarefientlig) av EU och dess nya förslag till arbetstidsdirektiv.

Det finns med andra ord goda skäl att den närmaste tiden hålla ögonen på vad moderata statsråd som Sven Otto Littorin, arbetsmarknadsminister, utrikesminister Carl Bildt (som inte precis varit oblyg med vad han tycker om arbetsrätten), centerns näringsminister Maud Olofsson (samma sak där) och andra säger och gör i olika EU-sammanhang.

Tänker de byta fot och ändra Sverige tidigare linje att agera för - inte emot - EU:s nya arbetsdirektiv om högst 48 timmars arbetsvecka som norm?
ROBERT BJÖRKENWALL

0 Comments:

Post a Comment

<< Home