EU:s tjänstedirektiv snart i hamn efter tre års processande
Tack vare den svenska, nordiska och europeiska fackföreningsrörelsens envisa och långvariga lobbyarbete lyckades man få Europaparlamentet i februari 2006 och i det fortsatta processandet under våren och försommaren 2006 få till stånd en kompromiss i EU-parlament, EU-kommission och ministerråd. En kompromiss som städar bort de värsta missfostren i Bolkensteins ursprungliga direktivförslag. Främst då en tidigare bestämmelse i tjänstedirektivet om att ursprungslandets (de land som en utländsk firma med tillfällig arbetskraft kommer ifrån) princip ska gälla när olika jobb och projekt görs i ett annat EU-land. I det nya förslaget till tjänstedirektiv ska i stället värdlandets villkor - dvs t ex våra svenska kollektivavtal - gälla, inte ursprungslandets villkor.
Av allt att döma kommer Europaparlamentet i november att ställa sig bakom det förslag som medlemsländernas regeringar enades om tidigare i år. Jämfört med det ursprungliga förslaget har de viktigaste fackliga kraven tillgodosetts.
Sista veckan i oktober behandlades tjänstedirektivet i Europaparlamentets utskott för den inre marknaden. Den ansvariga rapportören Evelyne Gebhardt, tysk socialdemokrat, drog då tillbaka sina ändringsförslag. Därmed godtog utskottet det förslag som utarbetats i ministerrådet och som i sin tur bygger på den tidigare blocköverskridande kompromissen i Europaparlamentet från februari månad. Nu återstår bara de formella besluten i de båda lagstiftande organen – parlamentet och ministerrådet. Detta förutsatt att inget EU-land försöker sätta käppar i hjulet och grusa förhoppningarna om att det tidigare i år så mödosamt över blockgränserna kompromissade, reviderade förslaget till nytt tjänstedirektiv.
Tjänstedirektivet kan i så fall klubbas i parlamentet i november och senare kan samma beslut antas i ministerrådet inom EU. Det kan därmed träda i kraft under 2007. Europafacket EFS/ETUC hade visserligen mer än gärna velat se ändringar i direktivförslaget om tjänstehandeln, i enlighet med Gebhardts förslag. De gällde bland annat betydelsen av nationell praxis på arbetsmarknaden samt sociala tjänster, konsumentskydd och administrativt samarbete. Utrymmet för förändringar i den mödosamt hoppsnickrade kompromissen visade sig dock i detta sena skede vara obefintligt. Varken det finska ordförandeskapet, EU-kommissionen eller den konservativa EPP-gruppen ville gå med på några ytterligare justeringar som den socialdemokratiska parlamentsgruppen, EPS, och Europafacket EFS/ETUC föreslagit.
Dock fick Gebhardt löfte av den ansvarige kommissionären, irländaren Charlie McCreevy om att hennes synpunkter ska beaktas i en deklaration som kommissionen ska presentera i samband med det slutliga beslutet. Jämfört med det hårt kritiserade ursprungliga förslaget - det så hårt kritiserade Bolkensteinska tjänstedirektiv-förslaget från år 2004 - är de viktigaste förändringarna ur facklig synpunkt att den så kallade ursprungslandsprincipen tagits bort, att arbetsrätten undantas och att förbudet mot att kräva en officiell representant för utländska företag verksamma i ett annat EU-land nu är borttaget. I praktiken innebär det att värdlandets arbetsrättsliga villkor - bl a svenskt kollektivavtal för utländska firmajobb i vårt land - ska gälla när utländska firmor utför jobb i ett annat EU-land.
"Det skulle ha blivit en riktig rysare om vi i stället för våra kollektivavtal skulle få 25 eller 27 olika regler på svensk arbetsmarknad", slog industrifackets IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven fast i en EU-diskussion i Sundsvall den 24 oktober.
Däremot både bra och värdefullt med ett EU-regelverk på EU-nivån som stödjer den nationella nivån, t ex våra svenska kollektivavtal, konstaterade han också.
Detta apropå det tjänstedirektivförslag som nu ser ut att vara på väg att gå i mål efter tre års processande.
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com
0 Comments:
Post a Comment
<< Home