Tuesday, October 17, 2006

Svartköp och svartjobb - fokusera på det viktiga och inte på "bruset"

Det är minst sagt illavarslande när somliga, också en del som borde veta bättre, nu - i spåren av publiciteten kring f d och nuvarande statsråd som anlitat svartarbetare - hävdar att svartarbete är sånt som "alla sysslar med". Eller ibland rent av hävdar att sånt är ett nödvändigt smörjmedel i ekonomin. Så är det definitivt inte. Ingenting blir bättre bara för att pizzerian har riggat kassaapparaten, krogen säljer svartsprit eller en oseriös firma ägnat sig åt illojal konkurrens med svart arbetskraft som konkurrensmedel och slår ut hederliga konkurrenter.

Det ogillar f. ö en överväldigande majoritet av svenska folket, studera innehållet i Skatteverkets rapport "Svartköp och svartjobb i Sverige", länken.
http://www.skatteverket.se/download/18.906b37c10bd295ff4880002720/rapport200604.pdf

Något förenklat kan innehållet i den rapporten sammanfattas så här: Svenska folket är väldigt upprört över privatpersoner som jobbar svart samtidigt som de har sin basförsörjning på a-kassa, sjukpenning/förtidspension etc.

Svenska folket är också upprört över hantverkare och andra yrkesutövare som - i egen eller andras firma - kör en del av jobbet svart "vid sidan om" utan kvitto. Svenska folket är däremot nästan inte alls upprört över situationer där privatpersoner gör småjobb på fritiden åt varandra. Är barnvakt några timmar, hjälper till att fälla ett träd, hjälper till att byta ett tändstift etc.

Som framgår av Skatteverkets rapport gäller det med andra ord att skilja på det sistnämnda som är bussig grannhjälp och så vid enstaka tillfällen och den grupp individer som är mer eller mindre notoriska svartjobbare och tämligen systematiska skattefuskare.

Det stora - vet vi genom olika skatterazzior etc i vissa branscher- är just detta systematiska fusk för åtskilliga tusentals miljoner kr. Detta systematiska skatteundandragande med hjälp av manipulerade taxametrar i taxibilar, riggade kassaapparater, dubbel bokföring, svart arbetskraft på byggen och restauranger, servering av svartsprit etc.

Ofta är detta därtill förenat med annan brottslighet, som t ex penningtvätt, häleri, prostitution, trafficing, varumärkesförfalskningar, bidragsfusk - och inte sällan även narkotikahandel.

Ofta inser inte ens köparen av sådana till synes "normala" servicetjänster att så är fallet. Eller så väljer man att bortse från just denna "otrevliga" baksida av en köpt tjänst. Ibland vet vi tyvärr inte heller om t ex den pizza eller den öl vi nyss betalade för verkligen kommer att föras in i bokföringen hos firman.

Ibland förekommer också den "lindrigare" varianten att en övervägande schyst verksamhet ändå har vissa fuskinslag på "övertid". Exempelvis när en bilmekaniker som jobbar åtta timmar vitt sedan då och då tar en bil "vid sidan om" på kvällen. Eller en frisör som klipper en kund utan att bonga in just den förtjänsten i sin kassa.

Sedan har vi också det fusk - oklart hur omfattande men sannolikt mest förekommande hos dem som har det gott ställt. Det som medierapporteringen om några nu avgångna statsråd handlat om. Detta med att under längre perioder i närmast "anställningslika förhållanden" tämligen systematiskt ha använt sig av svart hemhjälp (städhjälp, husa, barnflicka etc) under mer eller mindre lång varaktighet. Något som nu f d handelsminister Maria Borelius och f d kulturminister Cecilia Stegö Chilò har torskat på. Den senare dessutom i kombination med ett 16-årigt långt tevelicens-skolk.

Det här ska defintivt inte jämföras och ursäktas med "marginalbruset" - i form av pensionärer som bär iväg några flaskor för mycket från Finlands- eller Estlandsbåten, grannen som för någon hundring hjälper till att sjösätta båten eller grannflickan som ser till någon småtting ett par timmar en kväll mot en blygsam ersättning. Sånt får man rimligen acceptera om man inte vill ha en helt orimligt kontrollsamhälle.

Men det är knappast särskilt genomtänkt och klokt att försöka si på konststycket att föra in också sådant "smått" som ursäktande motiv för att "så gör ju alla"-försvaret för ett eget eller vännens mera systematiska skatteundandragande och/eller "anställningsliknande" anlitande av svartjobbare i t ex hemmet. Detta för att i grunden försöka smita undan sitt eget (eller täcka upp för vännens) omoraliska och lagtrotsiga beteende. Somliga av t ex Maria Borelius väninnor/vänner - en känd publicist av kvinnotidningar, Carl Bildt m fl - har försvarat henne med detta i grunden logiskt klena som substantiellt torftiga "beteende ursäktande" argument.

I mera svårartade fall - som t ex långvarigt tevelicensskolk - leder ett systematiskt "fubbande" och åsidosättande av lagar och regler till att man riskerar att bli föremål för polisutredningar och åtalsförelägganden. Precis som också annan brottslighet som t ex för skatter, systematiskt svartjobberi eller dupande av spelreglerna inom en bransch med hjälp av systematiskt fiffel.

Fuskare av detta slag är precis som ohyra i hemmet. Vi vet att det finns, men gillar det inte. Gör vad vi kan för att hålla det under kontroll. Och i svårartade fall ringer vi Anticimex och begär sanering.

Precis vad polis, åklagare, skattemyndigheter och lagstiftare i regering och riksdag också måste göra. Sätta in åtgärder mot det systematiska fubbandet och grova fuskandet. Det som är riktigt viktigt, tungt - och som kostar samhället och alla skattebetalare det stora bortfallet av skatteinkomster.

Av just den här anledningen kan och bör vi aldrig se mellan fingrarna och utse utse sådana som fuskar och fubbar till förtroendevalda. Vare sig i politiken eller i andra förtroendesammanhang. Ty de är och förblir dåliga föredömen. De snyltar dessutom på alla andra och lever inte själva efter de lagar och regler de själva är med om att stifta i våra beslutande församlingar.

Därför var det rätt att Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò nu fick gå - och migrationsminister Tobias Billström (fuskat i tio år med tevelicensen) ävenledes borde göra detsamma.

Antingen av egen kraft och insikt. Eller alternativt genom att statsministern tar sitt ansvar och lyfter bort en sådan person. Statsråd och andra förtroendevalda ska föregå med gått exempel och följa de lagar och regler som gäller - och som de själva är med och stiftar.

Det borde vara självklart men är uppenbarligen inte det.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home