Thursday, November 02, 2006

Ett 70-tal tidningars existens på spel genom ett fult ideologiskt spel av moderaterna

Den licensfuskande nyliberala moderaten Cecilica Stegö Chilò fick blott tio dagar som kulturminister. Ändå lyckades hon - eftersom alliansregeringen precis stod i begrepp att under samma tio dagar höll på med sin första budet - att ställa till med en hel del skada på det mediepolitiska området.

Kanske mest uppmärksammat blev Stegö Chilòs lika klåfingriga som korttänkta ingrepp att halvera avtalet med public service-företagen till tre år. Mindre känt är hur hon av en slump såg en chans att lägga en kall hand över det för henne och moderaterna så förhatliga presstödet. En uppräkning som riksdagen redan i juni 2006 bestämt skulle räknas upp per den 1 januari 2007.

Nu blev det inte så p g a Stegö Chilòs nyliberalt styrda agerande. När budget lades fram för ett par veckor sedan förvånades många över att den höjning av presstödet som en bred riksdagsmajoritet över blockgränsen (med kd- och c-stöd av s-regeringens förslag) beslutade i början av juni månad nu plötsligt visade sig vara fryst. Med vilket motiv då? Jo, det motiv som uppgavs var att EU-kommissionen plötsligt skulle ha haft synpunkter på höjningen och krävde en tydligare motivering av Sverige. Detta trots att presstöd funnits och fungerat under många år såväl innan som efter Sverige blev medlem i unionen. Några synpunkter hade EU heller inte framfört mot detta i Sveriges förhandlingar inför inför EU-inträdet 1995.

Ändå hade, häpnadsväckande nog, den kortlivade kulturministern Stegö Chilò nu plötsligt halat fram den här invändningen och fryst den planerade presstödshöjningen i väntan på en påstådd EU-granskning. För någon egentlig grund fanns och finns inte för detta. Det visar sig nämligen att EU-kommissionen inte alls skickat något brev med synpunkter till Sverige. Det hela bygger i stället enbart på några minnesanteckningar hos en möjligen klantig eller näpperligen "oförvitligt" tjänsteman inom regeringskansliet efter ett telefonsamtal med en representant för kommissionen. Och just dessa minnesanteckningar "råkade" Stegö Chilò se och beordrade en frysning av det av henne och moderaterna så förhatliga presstödet för andra-tidningar och ett betydande antal veckotidningar ("lågfrekventa" dagstidningar). Så lämpligt då att dessa anteckningar råkade finnas till hands just då.

Med en lätt bugning mot Bryssel och några politiskt nyttiga minnesanteckningar från en möjligen lite för "överambitiös" tjänsteman i regeringskansliet tog den nyliberale Cecilia Stegö Chilò chansen att i Reinfeldt-regeringens första budget lägga krokben för de driftstödsberoende andratidningarna och för mångfalden i pressen. Totalt är det ett 70-tal tidningars fortsatta existens som drabbades av det här väl uttänkta ideologiska krokbenet. I den allmänna budgetstressen hann inte centerpartisterna och kristdemokraterna, som i juni 2006 ställt sig bakom höjningen, med i svängarna och blev tagna på sängen när budgeten presenterades.

Nu bekräftas detta t ex av kd:s medietalesman Ingvar Svensson i en intervju i Pressens tidning. Där är han är starkt kritisk mot Stegö Chilòs agerande. "Jag kan inte acceptera att ett beslut bygger på ett telefonsamtal", säger han och medger att någon samordning i frågan aldrig skedde mellan de fyra borgerliga partierna. Vad hans svar i Pressens tidning i klartext visar är att Stegö Chilò och moderaterna körde sitt eget race i budgetmanglingen utan hänsyn till övriga allianspartners synpunkter. Men kommer kd och centern att försöka ändra på det här överrumplingsbeslutet om presstödets frysning i riksdagens konstitutionsutskott, där presstödsfrågorna hanteras? Ja, det återstår väl att se.

Men sannolikt inte.Varför? Jo, helt enkelt därför att kd:s mediepolitiska talesman Ingvar Svensson, själv ledamot i konstitutionsutskottet, och andra inom kd och centern i nuläget tycker det är viktigare att allianspartierna efter den redan så usla starten nu håller ihop.

Även om det sedan sker till priset av ett beslut som kd och centern själva tycker inte bara är felaktigt utan därtill vilar på synnerligen lös grund. Och till priset av besvärande svåra budgetkonsekvenser - efter ett oväntat löftes- och riksdagsbeslutsbrott - som genom frysningen av presstödet nu hotar 70-tal tidningars existens runt om i landet. I många fall just socialdemokratiska men också en och annan c- och kd-tidning.
ROBERT BJÖRKENWALL

0 Comments:

Post a Comment

<< Home