Tuesday, September 13, 2011

Höyre och AP vinnare i norska kommunvalet

(Publicerad i bl a Arbetarbladet 13 september, Gotlands tidningar 19/9 m fl)

Observerat:
Norska kommunvalet – en framgång för Stoltenbergs AP och för oppositionspartiet Höyre

Ett drömval för konservativa Höyre och även en god framgång för norska socialdemokraterna, Arbeiderpartiet men en katastrof för högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Så blev resultatet av de norska kommun- och fylkesvalen den 12 september.

– Den 22 juli har haft en stor påverkan på norsk politik, säger Fremskrittspartiets tidigare ledare Carl I Hagen till VG.

Lokalvalen i Norge har genomförts i skuggan av terrordåden på Utöya och i norska regeringskvarteren den 22 juli och det har haft stor påverkan på valresultatet. Sannolikt bidrog det också till att valdeltagandet nu blev lite högre än normalt: 62,3 % mot normalt runt 60 % i norska kommunval.

Historiskt val
Den stora valvinnaren blev konservativa Höyre, som gjort ett historiskt val med en uppgång med nio procentenheter till 28,3 procent av rösterna på riksplanet, jämfört med förra kommunvalet år 2007. Sannolikt – men mera exakt får valforskarna senare visa – togs de vunna rösterna främst från

Siv Jensens högerpopulistiska Fremskrittspartiet, som nu tappade var tredje väljare och sjönk ner till 11,1 procentenheter, minus 6,4 procentenheter.

Men också statsminister Jens Stoltenbergs socialdemokratiska Arbeiderpartiet gjorde ett gott val och är fortfarande störst med sina 31,9 procent, en uppgång med 2,3 procentenheter.

Men om lokalvalen hade varit ett stortingsval (riksdagsval) så skulle Norges nuvarande Stoltenberg-ledda rödgröna koalitionsregering ha förlorat makten. Det beror framför allt på Erna Solberg-ledda Höyres segertåg i kommunerna. Höyre är största parti i Oslo (35,8 %), Bergen (35,4 %), Stavanger (34,3 %) men inte i Norges fjärde största kommun Trondheim, där Ap fortsatt är ett 40 %-parti med sina 39,7 procentenheter av rösterna. (Trondheim är känt för den så kallade Trondheims-modellen, med aktiva folkrörelser och fackliga organisationer som på gräsrotsnivå driver på och ställer krav på de styrande i kommunen. Det har gjort – som det ledande Ap-kommunalrådet Rita Ottervik säger – oss “lite rödare i kanten” än AP-partiet i stort.)

Jubel för Stoltenberg och bästa Ap-kommunvalet på 24 år
Med nästan 32 procentenheter (31,9%) i väljarstöd som helhet för Arbeiderpartiet kunde även statsminister Jens Stoltenberg lättad jubla på partiets valvaka i Oslo.
– Vi startade i djup sorg och i saknad efter våra kamrater (efter bomben i regeringskvarteren och massmorden på Utöya). Men vi har genomfört en valkamp vi kan vara stolta över och kan med eftertryck säga att vi har segrat, helt oavsett valresultatet, sade Stoltenberg.

– Arbeiderpartiet har gjort sitt bästa kommunval på 24 år, och därför är vi en av valet vinnare, sade Stoltenberg inför norska medier.

SV-ledaren Halvorsen avgår
SV-ledaren och i Stoltenbergs regering ingående statsrådet Kristin Halvorsen valde direkt under valvakan att meddela hon avgår som SV-ledare under våren 2012. Sosialistisk Venstre, SV, gick tillbaka med 2 procentenheter och fick nu bara fyra procent av rösterna i valet.

– Jag har lett partiet i 15 år. Jag ville inget hellre än att genomföra denna valkampanj. Men redan för länge sedan bestämde jag mig för att avgå under våren 2012, sade hon. Och även det i Stoltenbergs rödgröna regering ingående Senterpartiet, SP, tappade lite (-1,3 %) och fick nu 6,7 procent av rösterna.

Valets stora förlorare
Valets stora förlorare är tveklöst det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, som kämpat mot kraftigt vikande opinionssiffror ända sedan terrordåden i Oslo och Utöya den 22 juli.

– Det har varit svårt att få fram de politiska ståndpunkterna i media under den här valrörelsen, sade partinestorn och tidigare FRP-ledaren Carl I Hagen till norska medier.

Partiet tappade nu en av tre tidigare FRP-väljare och fick nu för dem blygsamma 11,1 procent av rösterna i landet.

Carl I Hagen – nuvarande FRP-ledaren Siv Jensen höll en låg och självkritisk profil inför norska journalister på deras valvaka – anser att terrordåden (terroristen Breivik hade ett förflutet i FRPs ungdomsförbund) är huvudorsaken till partiets nedgång men tog också på sig skulden för att hans egen kampanj i Oslo fick en, som han sade, "olycklig" inledning.

Möjligen innebär det här att den tidigare framgångsvågen för högerpopulisterna i FRP – blev näst största parti i senaste stortingsvalet/riksdagsvalet häromåret – nu är bruten och att partiets väljare nu i stället föredrar Höyre också i kommande norska riksdagsval och den kamp om regeringsmakten som då förestår.

Men fram till dess – och personligen stärkt – fortsätter AP-ledaren Jens Stoltenbergs rödgröna regeringen – suttit sedan år 2005 och bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstre och Senterpartiet – att styra Norge.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com;
http://rbjorkenwall.blogspot.com


-----------------
Norska kommunvalet - faktaruta
Valet hölls i 429 kommuner och 19 fylken (landsting/regioner).

Sammanlagt handlar valet om att 10 781 kommunpolitiker och 728 fylkestingsrepresentanter väljas.

Denna gång gjordes försök med elektronisk röstning via internet i tio kommuner. Cirka 28 000 personer använde sig av den möjligheten.

I 20 av landets kommuner sänktes, också på prov, rösträttsåldern till 16 år

0 Comments:

Post a Comment

<< Home