Wednesday, September 21, 2011

Anmärkningsvärda prioriteringar av regeringen och finansminister Borg

Det är anmärkningsvärt att regeringen prioriterar jobb i restaurangbranschen i stället för jobb inom äldreomsorgen, konstaterar Curt Persson, ordförande i PRO (Pensionärernas riksorganisation), helt korrekt i en kommentar till till Anders Borgs senaste statsbudgeten. De 5,4 miljarder kronor som regeringen nu använder för att halvera krogmomsen kunde ha använts på bättre sätt, långt smartare.

5,4 miljarder kronor motsvarar 10 800 offentliganställda undersköterskor (då räknat med att varje anställd kostar 500 000 kr med lön och sociala avgifter),

Eller med andra ord: de satsade 5,4 miljarderna hade kunnat göra skillnad i äldrevården för skröpliga mor Anna och pappa Kalle i behov av lite stöd och hjälp på gamla dagar.

Nu går pengarna till en momssänkning med högst tveksamma eller sannolikt just inga jobbeffekter alls.

Om jobbutvecklingen i stort verkar finansminister Anders Borg och regeringen däremot att ha gett upp helt. Nu kommer det att bli 70 000 fler arbetslösa (= öppna arbetslösheten stiga mot 8 proc.) det kommande året. Men någon politik för att motverka detta har man inte.

Så t ex är “gratisarbetets slutsation”, Fas 3, i dag en större arbetsgivare i Sverige än Volvo AB. På denna slutstation i den Reinfeldtska arbetslinjen ägnar man sig åt gratisarbete – oftast med rätt meningslösa, påhittade arbetsuppgifter. Regeringen har skapat en helt ny bransch:privata tjänsteföretag som tjänar pengar på Fas 3. Inte på att producera något. Men på att med statliga bidrag producera sysselsättningsplatser åt regeringen.

I SVT:s Agenda i helgen som gick sa statsminister Reinfeldt att Sverige inte kan göra några större infrastruktursatsningar, trots att tågen inte går i tid och numera inte klarar ens lite vinter. Det finns nämligen inte tillräckligt med utbildad arbetskraft.

Om något så är detta ett rejält underbetyg för regeringens egna arbetsmarknadspolitiken i ett läge när det råder massarbetslöshet. Inte ens då ser man till att utbilda tillräckligt med arbetskraft i olika bristyrkessatsningar och kompetensutveckling.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com;
http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Jag kan nog tycka att oppositionens Tommy Waidelich, S, och andra borde ha kunnat gå tuffare åt Anders Borg i dessa avseenden budgetdiskussionerna i riksdagen och i SVT på kvällen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home