Monday, March 30, 2009

Mycket att fundera på när medieföljetongen AMF har avklingat

Observerat och värderat:
Mycket att fundera på när AMF-storyn och annat liknande avklingat i media

I den massmediala hårdgranskning som sker i Elmehagen-affärens spår i pensions-djungeln dyker det upp rätt märkliga uppgifter. Också att Elmehagen tydligen - men varför upptäcks det först nu? - fått för stora avsättningar till sin avgångspension från AMF, som framgick av det extra styrelsemötet i AMF söndagen den 29 mars.

Där blir väl resultatet rimligen nu en förlikningsförhandling och att den tidigare VD:n Christer Elmehagen väl "köper" sig lite sinnesfrid och avstår - inte 20 mille som LO:s Wanja Lundby-Wedin nu kräver - kanske 10 mille eller så i snart förestående förlikningsförhandling. I så fall kan väl LO-ledningen till slut - men skadeskjuten av skandalen - gå ur det här med en halv seger. Och Wanja Lundby-Wedin - med skadad trovärdighet - ändå bli kvar som ordförande i LO.
Men LO-tidningens färska avslöjande att försäkringsbolaget AFA:s VD Torgny Wännström under två år hade pension samtidigt som han hade full chefslön är inte heller bra i sammanhanget.

VD-lönen där uppgick till 3 miljoner om året. Dessutom hade han 75 procent av lönen i pension. Sådana här förmånsbestämda pensioner som man får ut även om man fortsätter att jobba är helt oacceptabla.

Gräddfiler på samhällsstegens högre topp för vissa utvalda borde LO sluta med i de företag, där man har intressen. I alla fall kunde man väl åtminstone reservera sig mot sådana beslut. Men så har man tyvärr icke gjort.

Så nog finns ett och annat att fundera över i LO-borgen vackra tornrum när medieföljetongen med AMF och andra liknande händelser väl är över.

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home