Monday, December 29, 2008

Omställningstrygga löntagare blir mindre protektionistiska

(Krönika publicerad i bl a NSD 29 december 2008)

Oförnuftigt beslut

Peter J Katzenstein heter en amerikansk forskare vars tes är att länder där löntagarna har svaga skyddsnät blir protektionistiska, medan öppna, dynamiska ekonomier som den svenska förutsätter generös a-kassa och en utvecklad arbetsmarknadspolitik.

I den svenska modellen kan vi våga låta krisföretag försvinna, därför att vi har ett skyddsnät och omställningsstöd för de anställda som varslas och blir uppsagda.

Men efter den borgerliga alliansregeringens försämringar av a-kassedagpenningen i kombination med kraftigt förhöjda egenavgifter som kört ut en halv miljon löntagare ur a- kassans omställningsförsäkring gäller detta inte längre i Sverige heller.

Genom den svenska regeringens oförnuftiga beslut att försämra a-kassan och skära ner i komvux och arbetsmarknadsutbildning, hörs nu också i Sverige rop på räddningspaket, ett nation som annars i årtionden varit öppen för förändringar och rationaliseringar.

Om Reinfeldt vill att marknaden ska lösa Volvos och Saabs problem, måste han under alla omständigheter återställa a- kassan till en anständig nivå som det går att överleva på.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home