Tuesday, December 30, 2008

Läget blir allt dystrare på svensk arbetsmarknad

(Publicerad i bl a Dagbladet 31/12-08 m fl)

Julhelgen blev en dyster högtid för 8 500 personer. Så många blev nämligen av med jobbet sista veckan före jul. De har nu gått ut i en oviss tillvaro som arbetslösa.
Totalt var 187 897 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är hela 22 676 fler än motsvarande vecka år 2007.

Och än har vi bara sett början på den arbetslöshetsvåg som kommer att svepa över landet. De senaste tre månaderna har närmare 55 000 människor varslats på olika arbetsplatser. Varsel som börjar lösas ut nu under vintermånaderna.

Det mesta talar för att hela år 2009 kommer att bli mycket kärvt för ytterligare många fler och göra att vi går in i valåret 2010 med en sannolikt 10 %-ig öppen arbetslöshet.

För det "skitår" vi, enligt arbetsmarknadsminister S.O Littorin (m) går in i kommer att slå allra hårdast mot löntagarna när höstkrismånadernas varsel nu resulterar i en snabbt ökande arbetslöshet. Med ett allt kärvare läge kanske till slut även statsminister Reinfeldt tvingas stiga ner från sitt elfenbenstorn och sätta sig vid bordet för att lyssna, bl a på de fackliga organisationernas ledande företrädare.

Fast några större förhoppningar om att detta verkligen ska inträffa under den närmast överblickbara tiden kan vi nog tyvärr inte ha.

Så mycket viktigare då att oppositionen och arbetsmarknades parter nu ökar trycket på en regeringen som tövar och inte verkar veta vad som borde göras i detta extrema krisläge.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home