Wednesday, November 26, 2008

TCO:s krispaket på 30-50 miljarder kr är ungefär vad som behövs nu

Observerat och värderat:

TCO:s krispaket - ett paket på 30-50 miljarder som borde bli genomfört nu

Var på TCO:s pressträff häromdagen i ett snöigt Stockholm och åhörde när TCO-ordföranden Sture Nordh, chefsekonom Roland Spånt och samhällspolitiske chefen Roger Mörtvik lägga ut texten om TCO:s ekonomiska krispaket. En på många sätt utmärkt och analytisk rapport, där man varnar för att arbetslösheten kan bli minst 100 000 och kanske uppåt 200 000 (ingen vet säkert) i det efterfrågefall som nu är på väg vecka för vecka. Därför krävs nu med det snaraste, ett batteri av kraftfulla åtgärder på motsvarande 30 till 50 miljarder kr (= 1-2 %
av Sveriges samlade bruttonationalprodukt, BNP).

Så här långt har regeringen Reinfeldt - fastlåst som man i sin nu havererade "jobbstrategi" - gjort platt intet. Men inte heller det stora oppositionspartiet socialdemokraterna verkar fullt ut ha förstått allvaret eftersom man, så här långt, via Thomas Östros, härom veckan bara lagt fram ett synnerligen blygsamt krispaket (ca 15 miljarder) på bara motsvarande runt 0,3 % av Sveriges BNP, alltså fyra till sex gånger mindre än vad TCO nu tycker situationen minst kräver. Det här imponerar inte heller.

Och som Sture Nordh sa på pressträffen behöver landet nu få besked av regeringen om ett batteri av krisåtgärder (inte en åtgärd utan en serie åtgärder) redan före jul om inte krisen ska bli ännu mycket värre.

För att förhindra ett stort och växande efterfrågefall i ekonomin krävs, anser TCO, en trygghetschock - i form av en bättre och förhöjd a-kassa, höjda studiebidrag, extra
barnbidrag i kombination med rejäla räntesänkningar, omfattande utbildningssatsningar, tidigarelagda miljö- och infrastrukturinvesteringar, ökade resurser till kommunsektorn, lånegarantier för småföretag samt en beredskap för en temporär sänkning av medvärdesskatten.

Allt detta ingår i TCO:s krisprogram, ett program som i pengar räknat kostar 30-50 miljarder kr
(=1-2 % av BNP). Och som sagt: det brådskar med raka besked nu inom ett par veckor för att
hålla uppe efterfrågan och förhindra att krisen sprider sig och blir ännu långt mycket värre, anser TCO:s Sture Nordh.

När jag efter pressträffen pratade med journalistnestorn Björn Elmbrant om han möjligen förstår vad det beror på att även socialdemokraterna verkar handfallna och passiva så står vi båda lite frågande. Vad är grundorsaken till den här "växande ängslighetskvoten" och initiativlösheten också i S-ledningen?

Är det inte dags nu att i denna den allvarligaste kris och utmaning på flera årtionden sluta uppträda som budgetregelverkets kedjefånge!? Att förstå att läget nu är extraordinärt och kräver att socialdemokraterna visar lite handlingskraft och börjar jaga regeringen Reinfeldt om den kris som mycket snart kan ge oss 100 000 till 150 000 fler öppet arbetslösa och depression i ekonomin!

Nu när nära noga alla börjar beskriva sig som "keynsianer" och Barack Obamas New Deal-krispaket kanske landar på 500 till 700 miljarder dollar (= 3-4 % av USA:s BNP). Då borde en socialdemokratisk opposition som vill återfå makten om två år visa handlingskraft, lägga in en växel och ta ledningen i opinionsbildningen om vad krisen nu kräver för kraftfulla motåtgärder för att förhindra ett gigantiskt efterfrågefall och massarbetslöshet.

TCO:s nu framlagda krispaket är nog ett minimum för att undvika det enorma efterfrågefall
och växande massarbetslöshet som nu väller in över landet - och vecka för vecka bara kommer att bli allt värre. Men nog borde också LO ha kunnat agera med samma framsynthet och kraft.

Heders åt TCO för att man visar lite dådkraft. Men var finns regeringen och var finns den politiska oppositionen? Är det inte dags att vakna nu!?

I bästa fall kommer också ett besked om ett åtgärdspaket redan till jul eller strax efter som åtminstone ligger i närheten vad TCO nu så klokt har lanserat. Men helt säker kan man tyvärr inte vara med de politiska och ideologiska låsningar som finns på såväl regeringssidan som inom det stora oppositionspartiet, socialdemokraterna.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com;http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home