Wednesday, November 19, 2008

Nu måste pensionssystemet stärkas inför 2009

Är de fem partierna bakom pensionsuppgörelsen beredda att gå till val 2010 på att pensionerna inte räknas upp eller minskar? Den viktiga frågan ställer den förre finansministern Erik Åsbrink i en artikel på DN Debatt (18/11).

Vad han syftar på är att det nya pensionssystemet dramatiskt urholkats av börsraset, eftersom det mesta av våra inbetalningar numera placerats i aktier. Och nu vet vi att när börsen går i drickat blir tillgångarna så små att utbetalningarna är i fara, utlöses automatiskt den s.k. bromsen. Det väntas ske i mars 2009. Så var det med det löftet om "robust pensionsuppgörelse".

Följden nu innebär stillastående eller sänkta PPM-pensioner under 2010, under en djup ekonomisk kris med fortsatta prisökningar. En missnöjesexplosion bland pensionärerna kan väntas mitt i valrörelsen 2010. Vill man ha det så då?

När Åsbrink nu vill anslå 200 miljarder ur statsbudgeten innebär det ett erkännande av att det inte funkat. Ett pensionssystem utanför budgeten, byggt på aktier, blev inte "robust", som han och andra som stod och väl ännu står bakom pensionsöverenskommelsen påstått.

Det är på sitt sätt ändå befriande att en socialdemokratisk veteran som Åsbrink nu också talar klarspråk om utgiftstaket i budgeten. I ett akut krisläge måste man kunna ompröva också sina egna gamla käpphästar.

Den nuvarande finansministern Anders Borg (m) har en mardröm runt knuten: De borgerliga kan nu tredje gången gillt tvingas gå till val med ett underskott. För två gånger, 1982 och 1994 (rekordstort), har borgerliga regeringar tvingats lämna ifrån sig makten med rejäla underskott i budgeten.

Det var därför Borg häromdagen kallade till presskonferens för att tala om att vi är på väg in en depression, utan att kunna redovisa en enda ny åtgärd för att dämpa det fria fallet i ekonomin. En annan sak är att detta inte kommer att hålla.

Men landets bästa är nu viktigare än den personliga prestigen. Det är hedrande för Erik Åsbrink att han insett det. Nu väntar vi bara på Anders E Borg med ringen i örat i finansdepartementet också ska erkänna faktum och agera i tid.

/Robert Björkenwall/ robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home