Wednesday, November 19, 2008

Lyssna på Paul Krugman om ekonomisk stimulanspolitik

(Publicerad som ledarkrönika i NSD 21 nov. 2008 m fl)

Nobelpristagare i ekonomi, Paul Krugman, skriver regelbundet, läsvärt och klokt i New York Times. Hans råd till den tillträdande amerikanske presidenten Barack Obama i nuvarande hårda krisläge kan sammanfattas så här: Analysera noggrant hur mycket stimulanser ekonomi behöver. Lägg sedan till 50 procent.

Mer utvecklat handlar det - i Rooseveltsk New Deal-anda - om att sätta igång att bygga vägar och järnvägar och annat liknande, som redan är färdigplanerade. "Där kan man sätta spaden i jorden direkt", säger Krugman.

Det vore nog inte så dumt om även Anders E. Borg - han med ringen i örat som styr i svenska finansdepartementet - som ju säger sig styra med läroböckerna också kunde lyssna på det rådet i dessa, jobbmässigt och ekonomiskt, allt bistrare vargatider.

Men kanske vill han lyssna på Paul Krugmans nobelföreläsning här i Stockholm först nu i december innan han tar till sig Krugmans kloka råd?

Robert Björkenwall (robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com


PS. Nu är det tredje gången gilt som vi har en period med borgerliga koalitionsregeringar i Sverige som för otur med sig när det gäller jobben och ekonomin.

Först Fälldin-åren på 70-talets andra hälft, sedan de osedvanligt misslyckade Bildt-åren 1991-94 och nu ser Reinfeldt-ministären att också hamna i samma negativa spiral köra Sverige i diket när det gäller jobben och ekonomin.

Ty nu stundar åter massarbetslöshet (sannolikt plus 150 000 öppet arbetslösa; 9 % av arbetskraften) och ekonomiska vargatider med negativ tillväxt under 2009. Kanske också så under år 2010, då det är val till hösten igen i Sverige.

Som alltid sätts det goda sjömanskapet och ledarförmågan på prov i hårt väder,inte när det råder solsken och behaglig medvind i seglen.
/Robert Bj

0 Comments:

Post a Comment

<< Home