Thursday, November 13, 2008

Regeringens nonchalans inför de arbetslösas situation

Riksdagsdebatten onsdagen den 12 november om a-kassan och arbetslöshetskrisen var osedvanligt mager och torftig.

A-kassan ska bara erbjuda grundtrygghet, sedan får den enskilde "toppa upp" med egna försäkringar om han eller hon kan och har råd. I Danmark ser man däremot en a-kassa med en rejäl dagersättning - runt 90 % av inkomstbortfallet - som ett viktigt inslag i deras flexicurity-system på arbetsmarknaden. Och det under en borgerlig regering!

Fortsätter det så här i Sverige och alliansregeringen får hållas, så dröjer det väl inte länge innan den borgerliga alliansregeringen har samma syn också på sjuk- och föräldraförsäkringen.

Vad arbetsmarknadsminister Littorin nu i riksdagsdebatten och olika intervjuer för media torgför är en mager, svältgränsnära grundtrygghetssyn på våra socialförsäkringar och omställningsförsäkringen a-kassan som alliansens fyrklöer i valrörelsen smög och fifflade med men som nu - föga överraskande, menar jag - i praktiken visar sig vara vad de alltid i grunden varit och är anhängare av. De gillar i grunden inte tanken på socialförsäkringar enligt inkomstbortfallsprincipen. Men det där gick väl att se redan innan valet - bara vi velat och orkar påtala det som hela tiden låg där som en dold dagordning! Men nu vet svenska folket också att det är så.

Det skulle förvåna om detta inte också får sina konsekvenser i valet i september 2010

Säkert är det många som just nu funderar på om inte den gamle proggaren Mikael Wiehes avslutande ord i sången om Titanics undergång rätt väl sammanfattar regeringens nonchalanta ståndaktiga cynism inför jobbkrisen och de arbetslösas allt mera utsatta situation:

"Vi har förlorat den allra sista gnuttan hopp. Vi går till botten där vi står, men flaggan den går i topp!"

Robert Björkenwall/robert.bjorken@telia.com/
http://rbjorkenwall.blogspot.com/

PS. Undrar vad de 154 000 väljare som hoppade över blockgränsen för att rösta på på "nya arbetarpartiet" M och de 50 000 väljare som gjorde detsamma och röstade på C i valet 2006 tänker idag??? (Källa: Sören Holmbergs valanalysbok "Maktskiftet", valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet)
/Robert Bj. (070-578 61 95)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home