Wednesday, November 12, 2008

Ständigt denne Odell och Carnegie som kommer tillbaka som en bumerang

Observerat och värderat:
Ständigt denne Odell och detta Carnegie som ständigt kommer tillbaka som en bumerang

Apropå Carnegie, detta dynamo och nav för bratsens champagneliv för jetsetfolket vid Stureplan. Kommer ni ihåg hur det var? Carnegies förra vd Karin Forseke utsågs av finansmarknadsminister Mats Odell att hantera utförsäljningen av de statliga bolagen. I samma veva blev Urban Funered, tidigare chef för Carnegies avdelning för regelefterlevnad, statssekreterare hos Odell. Båda två fick dock lämna in efter skandalerna 2007 kring Carnegie.

Nu är det Carnegie själv som får lämna in som självständig bank sedan man blankt struntat i tidigare varningar från Finansinspektionen, FI, och blivit fråntagen sitt tillstånd. FI är inte bara kritisk mot den stora krediten på över en miljard till en enda kund (kunden som utpekas är ”Kungen av Jämtland”– Maths O Sundqvist). Investmentbanken Carnegie anses också ha brutit mot lagen om ett separat oberoende förvaringsinstitut för förvaltade fonder.

Ägarna till Carnegie förlorar stora pengar. Enligt tidningen Affärsvärlden toppas ägarlistan av Böös/Enblad med 8,4 procent (värdet var 115 miljoner kronor i fredags). Bland ägarna finns även Andra AP-fonden med 5,1 procent (71 miljoner i fredags), SEB Fonder, Första AP-fonden, Folksam försäkring, SEB-Trygg försäkring, Skandia fonder, ja till och med Riksbankens jubileumsfond (fördelar pengar till forskningen). Det är med andra ord många ”vanliga” medborgare som ingår i kollektivet stora Carnegie-förlorare.

Carnegie som för att överleva nu har förstatligats. Återigen träder den gamle moderatledaren in som den störste banksocialiserare det här landet någonsin skådat. Visst lever vi i märkliga tider, tider då den ideologiska kompassen tenderar att visa fel kurs. Och den ideologiska kartan för alliansen inte stämmer med verkligheten.

Men frimicklaren och tillika finansmarknadsminsitern Mats Odell (kd), han som tidigare uttalat sitt orubbade förtroende för Carnegie, sitter kvar. Trots att det svårt skandaliserade och likvidationsmässiga Carnegie nu har förstatligats i Riksgäldens regi...

Först i valet lär man kunna lyfta ut denne Odell. Frivilligt lär han aldrig avgå.

/Robert Björkenwall;(robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home