M:s galjonsprojekt jobben har gått i drickat
Ett borgerligt jobbfiasko - m:s galjonsprojekt har gått i drickat
Volvo kom tisdagen 11 november med ett nytt varsel. 900 till kan få gå från företaget, främst i Skövde. Där tillverkar Volvo motorer och växellådor. Det ska läggas till de 20 000 som varslats runt om i Sverige - många också på Volvo i Göteborg - enbart under oktober månad.
Samma dag som nya Volvo-varslet kom meddelade också Teknikföretagen, som företräder företag med 300 000 anställda, med en rapport. Den slår fast att konjunkturen viker nedåt snabbt. 10 000 jobb kan försvinna från teknikföretagen närmaste året.
Med krisen nu havererar också de sista resterna av den moderatledda regeringens galjonsprojekt: jobbpolitiken.
Ändå finns det de som hävdar att det har varit för mycket "tjat" om a-kassan i den politiska debatten. De hävdar att a-kassan är ett "bidrag" och att andra frågor borde diskuteras i stället.
Men detta resonemang är inget annat än uttryck för dumdryg cynism och visar att de ingenting har förstått om a-kassans betydelse, varken för vår samhällsmodell eller för enskilda människors trygghet och frihet. I den allt brantare lågkonjunkturen har de nya moderaternas galjonsprojekt jobbpolitiken gått i drickat och kvarlämnat är folket med en rekordusel arbetslöshetsförsäkring och nedrustad arbetsmarknadsutbildning när båda skulle behövas som bäst. Så kan det gå när landet har en regering som möjligen fungerar i solsken och svag bris men absolut inte i regn och halv storm.
Den högsta dagersättning i arbetslöshetsförsäkringen ligger i dag på 680 kronor per dag. Alla som tjänade mer än 18 700 kronor i månaden som löntagare får ut mindre än tidigare utlovade 80 procent i ersättning vid arbetslöshet. Drygt sju av tio löntagare har slagit i taket och får ut många tusenlappar mindre än de utlovade 80 procenten i a-kassa.
Och som lök på laxen får den som blir arbetslös inte heller något "jobbskatteavdrag". Den högsta ersättningen efter skatt blir därför 11 000 kronor i månaden.
För åtskilliga innebär arbetslöshet en halvering av nuvarande månadsinkomst, och för många är det en sänkning av den disponibla inkomsten med 30-40 procent. Det är utomordentligt allvarligt och visar bara hur mycket a-kassan har urholkats i takt med att löner och priser stigit.
Sverige har inte längre en a-kassa, utan snarare en b-kassa, och snart ännu sämre än så. Snart väntar väl soppkökerna runt hörnet.
Det rimliga i nuläget - men nix säger den flinande moderata arbetsmarknadsministern Littorin - vore därför att taket i arbetslöshetsförsäkringen höjdes - och det kraftigt och det snabbt för att alla varslade och snart nog som öppet arbetslösa varande skulle kunna få en skälig daglig existens i väntan på ett nytt jobb, kanske efter en nödvändig kompletterande utbildning av något slag.
Ty ett vet vi: den annalkande lågkonjunkturen kommer att skörda åtskilliga offer. Som varselläget nu är.
LO-ekonomernas förslag är en höjning av högsta dagersättning till 1 100 kronor(mot nulägets 680 kr/dag). Då skulle 80 procent av löntagarna 80 procent i ersättning vid arbetslöshet. Det är bara att hoppas att den socialdemokratiska oppositionen nu gör förslaget till sitt och driver det hårt i samtalen med miljöpartiet och vänsterpartiet om en framtida regeringspolitik efter valet 2010. En upprustad a-kassa är i nuläget klart viktigare än fortsatta skattesänkningar.
Robert Björkenwall (070-578 61 95)
robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/
0 Comments:
Post a Comment
<< Home