Thursday, October 16, 2008

Nyliberalernas kamp om historieskrivningen efter finansmarknadens kollaps

När Johnny Munkhammar, Johan Norberg m fl nyliberala ideologer här i Sverige får sina rapporter sponsrade av gamla Carnegie-pengar, Timbro m fl för att försvara "marknaden" så finns där hos dessa nyliberaler ett drag som låter misstänkt lika gamla kommunister. Man argumenterar passionerat för att problemet inte var nyliberalismen utan att nyliberalismen inte var tillräckligt renlärig. (Kommunisterna tyckte ju på sin tid att kommunismen inte var tillräckligt kommunistisk).

Marknadsaktörerna borde, menar de, ha fått agera ännu friare, helt utan regleringar, nära nog.

Att finans- och fastighetsmarknaden nu kraschar först i USA och sedan i andra delar av världen är egentligen politikens och politikernas fel. De borde inte lagt sig i alls, utan låtit marknaden sköta sig själv helt fritt.

Det är i praktiken kärnan i det budskap och det krig om historieskrivningen som de nu försöker föra i olika debatter i media.

De drivs också av en räddsla att nyliberalismens bankrutt ska leda till att folk vänder dem ryggen helt och söker sig till olika politiska vänsteralternativ. Det märktes tydligt när man debatterade marknadens kollaps och girigheten och alla direktörers bonusjakt i ex.vis Lennart Ekdals debattledda program i TV4 på onsdagskvällen (14/10).

Och det märktes under ytan också när Roland Spånt, TCO diskuterade med just nämnde Johnny Munkhammar ( skribent till en Hagströmer och Qviberg-sponsrad liten rapport; som jag läst) i morgonsoffan i SVT1 på torsdagsmorgonen (16/10).

Vi lär få se mer av sånt här den närmaste tiden i olika sammanhang. Nyliberalerna är trängda nu och försöker göra vad de kan för att vinna "kriget om historieskrivningen".

/Robert Björkenwall(070-578 61 95); robert.bjorken@telia.com


PS. F.ö så gick det skapligt bra igen för Obama i tredje och sista TV-debatten mot republikanen John McCain. Nu borde det vara svårt för republikanerna att ta igen det försprång som Obama och demokraterna har. Bara folk går och röstar - och röstar som de säger att de ska och vill göra.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home