Wednesday, April 02, 2008

Skattereformen raserad och systemskiftet är ett faktum

Observerat:
Skattereformen har raserats och systemskiftet är ett faktum

Statsminister Fredrik Reinfeldt har uttryckt som sin största önskan att skattetrycket/skattekvoten ska ner till 45 procent innan han själv fyller 45. Och hans i ekonometriska modeller så förtjusta finansminister Anders E Borg gör säkert sitt bästa för att leverera chefens födelsedagsönskan. En önskan som just nu befinner sin några procentenheter från att förverkligas. Kanske når man det reinfeldtska målet lagom till nästa riksdagsval. Snacka om systemskifte.

Hittills har den borgerliga regeringen sänkt skatterna varaktigt med 55 miljarder kronor netto. Av en tillfällighet samma engångssumma som Mats Odell håvade in på försäljningen av Vin & Sprit till franska alkoholkapitalets Pernod Ricard. I ena fallet en engångsintäkt på 55 miljarder och i det andra fallet en varaktig skattesänkning till det allmänna på 55 miljarder kr varje år.

Med en sådan "Ebberöds bank-modell" bygger man inga fler äldreomsorgsplatser, vägar och järnvägar samt amorterar samtidigt av på den svenska statsskulden, som en pratglad Mats Odell försökte inbilla svenska folket om.

Lägg till detta att svenska staten genom Vin & Sprit-utförsäljningen nu inte längre får in de runt 800 miljoner årligen som det välskötta och lönsamma bolaget regelbundet levererat in till svenska folkets gemensamma kassa genom sina årliga utdelningar. Den regelbundna inkomsten är nu borta för alltid.

LO-ekonomerna har i en rapport ”Vad händer med skatterna” gått igenom de 70 olika regeländringar som den borgerliga regeringen genomfört under sin tid vid makten. Den klart tyngsta kritiken handlar om att skattepolitiken i stora stycken blivit ett orättvist misch-masch.

Sedan den blocköverskridande stora skattereformen 1990-91 har ledordet varit likformighet, inkomster skulle behandlas lika.

I dag är denna princip helt övergiven.

Pensionärer får betala högre skatt än förvärvsarbetande, dvs straffbeskattas. Sjuka och arbetslösa omfattas inte heller av regeringens skattesänkning, det omskrutna jobbavdraget. ”Jobbskatteavdraget innebär ingen skattesänkning för dem med riktigt låga inkomster och fastighetsbeskattningen blir väldigt mycket riktad till rika”, säger LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström som sammanställt rapporten.

Tvärtom, de får i stället ännu mindre över då de samtidigt också drabbas dubbelt genom sänkta ersättningsnivåer i a-kassan, mer än fördubblad egenavgift till a-kassan samt avskaffad avdragsrätt för a-kasse- och fackavgift.

Fastighetsskatten i sin kommunala form innebär att alla med en fastighet upp till ett taxeringsvärde på 800 000 kronor betalar 0,75 procent i skatt.

De som däremot råkar vara förmögen nog att sitter i en riktigt flådig lyxkåk taxerad till sex miljoner slipper undan med 0,10 procent i fastighetsavgift. Så orättvist blev utfallet när kd-arna fick igenom sitt så kallade avskaffande av fastighetsskatten. Snacka om lurendrejeri och falskspel. Till dem som redan har skola varda givet ännu mer på andras bekostnad.

Lägger man därtill den avskaffade förmögenhetsskatten handlar det sammantaget här om en gigantisk omfördelning och systemskifte till de välmåendes fördel. genomförts. Också de välsituerade blir det som i praktiken får mest utdelning även på skattesubventionen för överklassnära hushållstjänster.

Det säger sig självt att med en så förödande dränering av våra gemensamma finanser i kombination med en orättfärdig fördelningspolitik så får den offentliga välfärden i längden svårt att stå pall på en rimlig kvalitetsnivå när skatteinkomsterna minskar. I slutändan blir det då den egna plånbokens innehåll som avgör vilken omsorg, vård och service man får i livets olika skeden.

Och än mera så lär det bli om socialdemokraterna inte förmår återvinna regeringsmakten i september 2010. Men kan S verkligen vänta till s-kongressen i november 2009 med att formulera alternativet och därefter i en kort valrörelse övertyga tillräckligt många om att vi behöver en annan och bättre regering än Reinfeldts systemskiftesallians!?

/Robert Björkenwall ;robert.bjorken@telia.com;http://rbjorkenwall.blogspot.com/

PS. Enligt Fastighetsbyrån finns de dyraste ”Sverigevillorna” (4 rok, 140 kvm med tomt) i Sundbyberg (5,6 miljoner kronor), Danderyd (5,5), Lidingö (5,5) och andra områden i Storstockholm. I glesbygds-Sveriges mindre mindre kommuner är det vanligt med en prislapp under 500 000 kronor. Ägarna till dessa hus hör till fastighetsskatteförändringens stora förlorare.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home