Monday, March 31, 2008

Rappa på med lagstiftningen, Littorin

Den papperslöse indier som städat McDonald's lokaler i småländska Nybro för en slavlön får nu äntligen ut sina pengar. Bra så.

Men nog det är märkligt att det krävs en tämligen tuff blockad för att den här snabbmatssyltan med det multinationella, franchise-drivna US-loggan som varumärke ska leva upp till det löfte McDonald:s Sverigeledningen gav för ett bra tag sedan i SVT:s Uppdrag Granskning när skandaler som dessa och andra rullades upp av ettrige Janne Josefsson och hans granskargäng.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m) har utlovat en lagstiftning i en uppföljande debatt med LO:s Erland Olauson i Uppdrag Granskning som ska ge utnyttjade papperslösa rätt till mellanskillnaden mellan de usla löner de betalats med och den kollektivavtalsenliga nivå. Dags att sätta fart på den lagstiftningen, precis som med stärkandet av utstationeringslagen och lex Britannia i MBL för att täppa igen hålet efter Lavaldomen i EG-domstolen.

Det finns inget bärande motiv att behöva vänta ett år eller så med dessa lagstiftningsförändringar för en arbetsmarknadsminister som säger sig älska kollektivavtal.

Rappa i stället på och lägg fram ett förslag redan före vårriksdagen hemförloras före sommaren, Sven Otto Littorin.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home