Monday, January 28, 2008

Barack Obama och Kennedyklanen - blir det en vinnande konstellation?

Observerat och värderat:

Barack Obama har fått ny vind i seglen - först South Carolina-valvinsten och nu också Kennedyklanens stöd

Nu har Kennedy-klanen tagit ställning för senator Barack Obama i kampen mellan honom och senator Hillary Clinton i racet om att bli demokraternas kandidat i presidentvalet i november 2008 i USA. Först kom John F Kennedy-dottern Caroline Kennedy ut på banan och sedan hennes farbror och senatornestorn Edward, Ted, Kennedy med samma officiella besked: senator Barack Obama har vårt stöd, han är vår man i presidentvalet. Ett besked som kan få betydelse inför det avgörande primärvalsracet i 22 samtidiga delstater - bl a viktiga Californien och New York - på supertisdagen den 5 februari.

Ända sedan morddagen har USA aldrig haft en president som JFK, anser hans nu 50-åriga dotter Caroline Kennedy. Nu är dock JFK-dottern Caroline bestämd på att en ny och inspirerande framtid åter är möjlig om Barack Obama, den afro-amerikanska senatorn från Illinios, blir demokraternas val inför kommande presidentval i november i USA.

I sin uppmärksammade New York Times-kolumn den 27 januari förklarar hon:
– Jag har aldrig haft en president som inspirerat mig så som människor säger att min pappa inspirerade dem. Men för första gången tror jag att jag funnit den man som kan bli just den presidenten. Inte bara för mig, utan för en ny generation amerikaner.
Hon syftar på senator Barack Obama. Logiskt har också New York Times över hennes artikel satt rubriken: ”En president som min far.”

– Vi har ett ansvar att hjälpa våra barn att tro på sig själva och kraften att skapa sin framtid, fortsätter Caroline Kennedy.
– Senator Obama inspirerar mina barn och mina föräldrars barnbarn med den möjligheten.

Obama lär jubla över att JFK:s dotter jämför honom med pappan.

Och nu är nyheten ute att även att JFK-brodern Ted också stödjer Obama. Beskedet kommer i samband med ett valmöte måndagen den 28 janurari, skriver New York Times. Och det – blir ännu ett bakslag för Hillary Clinton.

Senator Edward Kennedy berättade om sitt beslut redan torsdagen den 24 januari före primärvalen i South Carolina, som Barack Obama vann klart. Senator Ted anses vara ett av de tyngsta namnen i det demokratiska lägret inför presidentvalet i november.

– Jag har pratat med Ted ända sedan jag gav mig in i detta, sade Obama måndagen den 28 januari innan han lämnade Atlanta – efter en jordskredsseger i delstaten South Carolina.

Ted Kennedy är demokraternas verkligt politiska tungviktare. Hillary och Bill Clinton har förgäves sökt hans stöd. Att han backar Obama lär vara oerhört bittert för dem.

Caroline Kennedy är i dag enda levande barnet till John F Kennedy och hans hustru Jacqueline. Caroline Kennedys broder John F jr dog i en flygplanskrasch 1999.

Barack Obama har dock redan tidigare dragit till sig Kennedyklanens uppmärksamhet. Som ung senator ombads han hålla minnestalet vid det som skulle varit John F Kennedys 80-årsdag och inbjudan kom från Robert Kennedys änka Ethel Kennedy, som refererade till Obama som “vår näste president”, skriver nu New York Times.

Och nog finns likheter i JKF`s och Barack Obamas karriärer. John F. Kennedy blev senator blott 36 år gammal och USA:s yngsta president någonsin när han var 43 år. Barack Obama var 43 år när han blev invald som senator från delstaten Illinois och är just nu landets enda afro-amerikanska senator. Och skulle han - det är väl så där fifty-fifty nu - vinna först racet mot Hillary Clinton och sedan också det avgörande presidentvalet i november skulle han bli president vid 47 års ålder, den femte yngste någonsin och USA:s första afro-amerikanska president någonsin i landets historia.

Den kampanj som senator Barack Obama nu driver om "förändring" har också många likheter med den som senator och ex-justitieminister Robert Kennedy drev i Vietnamkrigströtthetens spår innan han så brutalt blev mördad i ett hotellkök i Los Angeles i samband med firandet den 6 juni 1968 efter primärvalsvinsten i delstaten Californien. Samma ungdomliga entusiasm då som nu i Obamas kampanj.

Att flera tongivande i Kennedyklanen nu har gett senator Barack Obama sitt oreserverade stöd i hans kamp om presidentposten är därför ingalunda oviktigt. Det här är ett besked som kan få betydelse inför det avgörande primärvalsracet i 22 samtidiga delstater - bl a viktiga Californien och New York - på supertisdagen den 5 februari.

Mycket tyder nu på att utgången i racet mellan Obama och Clinton nu har hårdnat och blivit ännu mera oviss. Kanske dröjer det till långt senare än supertisdagen den 5 februari innan vinnaren i den matchen kan koras. Kanske dröjer det ända till demokraternas partikonvent innan vi säkert vet vem som blir demokraternas presidentkanidat. Om det blir Barack Obama eller Hillary Clinton - båda f.ö med rimligen mycket goda chanser att sedan också ta hem det slutliga racet om Vita huset i november. Och möjligen då med den sympatiske John Edwards, ex-senator från North Carolina, vid sin sida som vice presidentkandidat.

Robert Björkenwall; (robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/

--------------------
PS.The New York Times, January 27, 2008. A President Like My Father By CAROLINE KENNEDY
U.S. / POLITICS|January 28, 2008: Kennedy Chooses Obama, Spurning Bill Clinton Plea
By JEFF ZELENY and CARL HULSE
Senator Edward M. Kennedy’s endorsement of Barack Obama pits leading members of the nation’s most prominent Democratic families against one another.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home