Friday, December 14, 2007

Sensationella SCB-siffror och väljarna flyr Reinfeldt-alliansen

(Krönika i Gotlands tidningar och Piteå-tidningen 17 december 2007)

Analyserat och värderat:
Löftena sviks eller devalveras och väljarna flyr alliansensen i allt raskare takt i Sverige

Resultatet Statistiska centralbyråns, SCB:s, stora och pålitliga partisympatimätning som kom den 13 december är sensationellt. Sedan valet i september 2006 har nämligen mer än var sjätte väljare som lade sin röst på allianspartierna övergett dem. Nu stöds de av mindre än 40 procent. Det är ett rekordlågt stöd för en sittande regering i Sverige. Bara ett år efter en valvinst.

Aldrig tidigare har en borgerlig regering tappat så många väljare 14 månader efter valsegern. I slutet av 1977 hade var tionde väljare lämnat Thorbjörn Fälldins tre borgerliga regeringspartier. Bildtregeringen hade i slutet av 1992, för de fem partierna i regeringsunderlaget i riksdagen, tappat stöd från var åttonde väljare jämfört med valet 1991.

Historiska data borde alltså tala för att statsvetarprofessorn Sören Holmberg i Göteborg har fog för sig när han redan tidigare sagt att det troligen är "rökt" nu för Reinfeldt-alliansen i valet 2010. Ett så här stort underlag ska man normalt sett inte kunna ta igen på de tre år som återstår till nästa val.

Var sjunde m-väljare har lämnat moderaterna, som gått från 26,2 till 22,6 sedan valet. Centerpartiet har tappat var femte väljare och är därmed nere på samma nivå som i valet 2002: 6,2 procent. Folkpartiet får 6,5 procent. Och Göran Hägglunds och Mats Odells kristdemokrater klarar sig med ett nödrop kvar över fyraprocentsspärren med 4,6 procent. Sedan valet har nästan var tredje väljare lämnat KD.

Om det var val i dagsläget skulle borgarna förlora nästan en femtedel av sina riksdagsledamöter. Deras platser skulle tas över av ledamöter från Mona Sahlins s, som med nästan 46 procent av väljarstödet skulle vara nära att få egen majoritet i riksdagen. Och utan problem få det med stöd av antingen vänsterpartiet eller miljöpartiet.

På ett knappt år har den borgerliga alliansens övertag förbytts i en klar vänstermajoritet. Mycket beroende på en kombination av bristnade regeringskompetens och missnöje med vad alliansregering gjort när de väl kommit i regeringsställning.

Särskilt kvinnorna visar missnöje med Reinfeldt och m
Tidskriften Fokus har rätt nyligen med hjälp av opinionsföretaget Synovate mätt hur det går i väljarkåren för det stora regeringspartiet.
Resultatet måste med alla mått mätt vara djupt nedslående för moderaterna. Särskilt intressant blir det när man tittar på vilka grupper som känner sig gynnade respektive missgynnade av regeringens politik.

Hela 49 procent av kvinnorna känner sig missgynnade av Reinfeldt och bara 27,6 upplever sig som gynnade.

För män är det däremot fler som känner sig gynnade än missgynnade. Klart fler än kvinnorna.

- Höginkomsttagare har hittills tjänat mest på skattesänkningarna, och män är oftare höginkomsttagare, säger Nicklas Källebring, analytiker på Synovate.

Den som närmare tittar på vad Reinfeldt-regeringen gjort (profilen på skattesänkningarna etc) under sitt första år inser att det ligger mycket i det påståendet.

Allt fler svikna vallöften

Saken blir ingalunda bättre för regeringens del och det usla opinionsläge som man befinner sig i sedan tre kvarts år tillbaka om man också väger in alla vallöften som brutits eller devalverats rejält. Så är det exempelvis med det tidigare löftet om sänkt arbetsgivareavgift för tjänsteföretag. Nu visar det sig att det nästa år blir så att tjänsteföretag med fler än 250 anställda inte alls får den utlovade sänkta arbetsgivaravgiften.

Listan med svikna löften börjar bli lång nu. Det handlade ju om satsningar på vården och skolan, sänkt fastighetsskatt för alla, storsatsningar på vägar, "tusenlappen", sänkt skatt på bensin, förbättringar för barnfamiljer och pensionärer och så vidare. Få upplever att utfästelserna i valrörelsen har blivit verklighet i regeringsställning.

Så vem är egentligen förvånad över att Reinfeldt-alliansen nu befinner sig i nära nog fritt fall i väljaropinionen och har ett så lågt opinionsstöd att den rutinerade statsvetarprofessorn Sören Holmberg i Göteborg säger att regeringen Reinfeldt redan kan vara "rökt". Trots att det återstår tre år till nästa val.

Kanske lite tidigt att säga så. Men han kan mycket väl få rätt.

Å andra sidan: eget slarv, strategiska misstag och lite annat gjorde att socialdemokraterna, trots ett mycket bra utgångsläge i december 19977, ändå lyckades förlora knappt (8000 röster) i valet i september 1979. Men det ska väl ändå inte behöva hända i september 2010?

ROBERT BJÖRKENWALL,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home