Wednesday, December 12, 2007

Nu laddar Odell om efter skandalerna kring de Carnegie-anställda

Observerat:
Ständigt denne Odell - nu tar han ny sats i sin utförsäljning av det offentligt ägda

Finansmarknadsminister Mats Odell, kd, har en central roll i regeringen. Han roll i alliansregeringen är bl a att finansiera stora delar av systemskiftet med utförsäljningarna av statliga bolag för ett par hundra miljarder.

Men han är samtidigt en av regeringens - i hård konkurrens med infrastrukturminister Åsa Torstensson - svagaste kort, så svag att inte ens näringslivssidorna i våra stora morgondrakar och börstidningar längre vågar lita på honom. Det hänger inte minst samman med att Odell i år lyckades placera en par ledande personer från investmenbolaget Carnegie mitt inne i finansdepartementets centrum och därtill tillsätta ett synnerligen jävig rådgivarstab visade han att omdömeslösheten i hög grad är ett levande begrepp i alliansregeringens politiken.

Nu ger han klartecken för utauktionering av Vin & Sprit med guldägget, storsäljaren Absolut vodka i Åhus. Med osviklig tajming lyckas han förstås göra det när aktiebörserna är som mest nervösa och skakiga, vilket riskerar att sätta en röd realapp på det statliga försäljningsobjektet.

Som läget utvecklat sig och tidigare opinionsmätningar visat så är det i nuläget mycket tveksamt om utförsäljningsminister Odell har stöd för denna statliga egendomsrea ens bland särskilt många borgerliga väljare. Det är ju att som att först sälja den egna villan för att sedan kunna bo på ett dyrt hotell för de pengar som försäljningen inbringade. Så varför sälja något som ger staten (vi alla skattebetalare) goda utdelningar? Varje år.

Men för finansmarknadsminister Odell är sånt en underordnad fråga. Han ska bara sälja av ideologiska och inte rationella motiv. Statligt ska bara bli privat - oavsett om det sedan är särskilt genomtänkt eller ej.

Efter alla skandalerna med Carnegie-personalen i regeringskansliet laddar nu Odell om och tar nu sats i sin aldrig sviktande ambition att sälja så mycket som han bara hinner fram till valet 2010 av vår gemensamma och högavkastande egendom till sannolikt utländska, privata koncerner.

Svenska folket har nog vid det här laget inga större illusioner om denne kd-politiker och privatiseringsivrare. För honom är privat ägande alltid bäst och behöver aldrig bevisas. Det är bara så.

Robert Björkenwall


PS. När nu Mats Odell, ständigt denne Odell, är i farten igen och ska börja säljprocessen med Vin & Sprit? Varför bara statliga företag? Borde inte regeringen också verka för att StoraEnso säljer bruket i Norrsundet till högstbjudande så att de kan ha jobben kvar där? Villiga köpare till Norrsundet finns ju som det redan visat sig.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home