Tuesday, August 14, 2007

Chockhöjning av premierna i trafikförsäkringen

Ledarkrönika i NSD 14 augusti 2007
/ Chockhöjning av premierna

Den 1 juli införde högeralliansens regering en extraskatt på trafikförsäkringspremier. Alla bilister och mc-förare kommer att märka det genom att trafikförsäkringspremierna i ett första steg ökar med minst 700 kronor per år för en genomsnittlig försäkringstagare.

Att man nu på detta sätt lyfter ut de trafikskadade drabbar särskilt hårt yngre förare och motorcyklister. Det borgerliga systemskiftet innebär att kostnaderna för sjukpenning, sjukersättning och aktivitetsersättning som är relaterade till trafiken överförs från det allmänna, solidariska socialförsäkringssystemet till fordonsägarnas privata trafikförsäkringar.

I steg två är sedan tanken att man helt ska ta bort trafikskadade från det solidariska försäkringssystemet och i stället hänvisa dem till försäkringsbolagens bedömningar.

Vem betalar sjukpenning och sjukersättning om bolagen vägrar betala ersättning med hänvisning till försäkringsläkarens bedömning när de själva utgör tillsynsmyndighet?

Den kan i praktiken inte tolkas som annat än det första steget på väg mot en privatisering av våra så uppskattade socialförsäkringar.

Som den minnesgode minns så dök tanken tidigt upp i de borgerliga partiernas som ett sätt att finansiera stora skattesänkningslöften. Tanken var helt enkelt att låta bilisterna ta över kostnaden för de skador trafiken skapar. På så sätt ska socialförsäkringarna avlastas, och skattesänkningar på upp till tio miljarder betalas.Men rätt snart visade det sig inte vara riktigt så enkelt.

Försäkringsbolagen protesterar. Och bilägarna tycker att bilismen redan är nog hårt beskattad.

Allra högst protesterar landets motorcyklister, föga överraskande. Försäkringarna är redan en av de största utgifterna för motorcyklister, och en drastisk höjning skulle kunna innebära slutet för denna hobby för flertalet som inte är så välavlönade.

Det skulle förvåna om särskilt många av de "nya röster" som Reinfeldts "arbetareparti" fick i senaste valet verkligen i grund och botten är anhängare av ett sådant systemskifte.

Det finns nog fler grupper än de arbetslösa med en allt magrare a-kassa som har skäl att börja fundera över vilket sorts regering vi egentligen har fått i Sverige efter valet i fjol.


Robert Björkenwall, socialdemokratisk samhällsdebattör, f d mångårig presschef i Seko m m

0 Comments:

Post a Comment

<< Home