Väljaropinionen sviker Reinfeldts regering - som väntat
Väljaropinionen sviker Reinfeldts regering i Sverige
I den första av säsongens opinionsmätningar nu i höstmånaden augusti ser det svartare ut än senast för Fredrik Reinfeldt och hans borgerliga regeringsalliansen som ligger under med hela 15,5 procent, 41,5 mot socialdemokraterna och dess två små stödpartiers samlade stöd på 56 procent.
Egentligen är det ännu dystrare, eftersom kristdemokraterna ligger under 4-procentsspärren för mandat i riksdagen och verkar stadigt parkerade under spärrgränsen. Var det någon som hade väntat något annat efter sommarens allt regeringsstrulande? Statsråd på kollisonskurs om försvarskostnaderna, ett ständigt tuvhoppandet i finansieringen av fastighetsskattens omläggning och alla de motstridiga viljorna i regeringen om arbetsrätten, EMU-omröstning, vårdnadsbidrag, missnöje med den höjda trafikförsäkringen och mycket annat?
I regeringsdeklarationen i höstas i fjol talade Fredrik Reinfeldt om att den nya regeringen skulle finnas för hela svenska folket. En öppen och inlyssnande attityd torgfördes. Snart har ett år gått med Reinfeldts regering. Allt fler upptäcker att det är en regering med samma gamla intressepolitik som förr. Lyssnar på folket gör man, enligt svenska folket, tydligen inte. Det visar inte minst opinionsmätningarna.
Trots att alla kurvor pekar rätt i vårt land från arbetslöshetssiffror till ekonomisk tillväxt, så sviker väljaropinionen Reinfeldts regeringsalliansen. Även efter den politiska sommarstiltjen. Kan det vara så att att människor föredrar bra socialförsäkringar och trygghetssystem före skattesänkningar? Sannolikt är det så. Många väljare synes nog sedan en tid tillbaka ha ångrat sin röst i valet i september 2006.
Uppenbarligen stickerdet i ögonen på många väljare med alla dessa fördelar som Reinfeldt-regeringen levererat till i särskilt hög grad just till landets höginkomsttagare. Från sänkt förmögenhetsskatt till låg kostnad i den nya statskommunala fastighetsavgiften (införs nästa år, trots oklar finansiering). Sammantaget har detta lett och leder till att framför allt ett litet skikt av svenska folket får nya förmåner med hundratusentals kronor på årsbasis medan en fattigpensionär och andra för klara sig med ett par hundra lappar extra under samma tidsperiod. Det som dominerar den politiska debatten är de försämringar av välfärden som alliansen genomfört och planerar att genomföra inte alls gillas av en majoritet av svenska folket..
Skattesänkningarna, den av Reinfeldt själv så omtalade tusenlappen, har vanligt folk inte sett så mycket av. I praktiken försvann den med höjda a-kasseavgifter och nya pålagor i socialförsäkringssystemet. En ryckig politik som ger med ena handen och tar tillbaka något mer med den andra får föga gehör. Menar alliansregeringen att det inte spelar någon roll att sjuka och arbetslösa ska betala skattesänkningar för friska med jobb? Den frågan ställer sig allt fler av svenska folket som nu i många fall ångrar sin röst på Reinfeldt och moderaterna i senaste riksdagsvalet.
Uppenbarligen spelar - som färska opinionssiffror visar, nu som under hela våren - det roll och får negativa konsekvenser för regeringen att man avskaffat förmögenhetsskatten, sänker biståndet för de allra fattigaste i världen, vill fördubbla antalet karensdagar i sjukförsäkringen och jagar sjukskrivna med blåslampa.
Den borgerliga alliansen och statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas naturligtvis att allt detta ska vara glömt till nästa riksdagsval i september 2010. Men den opinionsledade oppositionen med socialdemokraterna i spetsen lär göra vad den kan för att ständigt påminna om att så inte blir fallet. Moderaterna har tveklöst - fram till och med valet 2006 - varit skickliga i sin politiska marknadsföring och pr-trixsande. Men folk sedan efteråt upptäcker att varans innehåll inte överensstämmer med förpackningen blir människor förbannade. Som uppenbarligen nu opinionssiffrorna det senaste halvåret med tydlighet har visat. Mycket talar därför för att moderaterna och dess allianspartners kan få tämligen svårt att upprepa tricket med sin "nya" politik en gång till. Svenska väljare (majoriteten av dessa) lär inte precis gilla profilen på alliansens skattesänkningar, som innebär att framförallt heltidsarbetande män som tjänar mer än 25 000 kronor i månaden får mest.
Så orkar en socialdemokratisk opposition med opinionvinden i ryggen "hänga i" samtidigt regeringen Reinfeldt fortsätter sin för stora breda väljargrupper oförmånliga fördelningspolitik lär valet i september 2 010 bli en långt tuffare historia för Fredrik Reinfeldts regering och hans "nya moderater" än som var fallet i september 2 006.
Robert Björkenwall, robert.bjorken@telia.com,
0 Comments:
Post a Comment
<< Home