Friday, August 17, 2007

14 regeringsbeslut som slår mot vanligt folk

Analysera och observerat
14 regeringsbeslut som slår hårt mot vanligt folk

I en färsk rapport listar LO fjorton regeringsbeslut från Reinfeldts borgerliga allians som slår mot vanliga löntagare.

o En mer otrygg arbetslöshetsförsäkring har skapats. Det har blivit lägre ersättning till de arbetslösa från a-kassan och svårare att kvalificera sig för stöd. Det slår särskilt hårt mot LOs deltids- och visstidsanställda, men även mot unga som kommer ut i arbetslivet efter studier.

o Den 2 juli försämrades arbetslöshetsförsäkringen ytterligare. Möjligheten att få en andra ersättningsperiod om 300 dagar avskaffades. Den tidsbegränsade jobb-och utvecklingsgarantin är otydlig om erbjudandet till den arbetslöse, men tydlig om kraven och sänkningen av ersättningen till 65 procent.

o Den 1 december träder regler i kraft som gör att unga arbetslösa snabbare får en lägre a-kassa än de över 24 år. Regeringens tidsbegränsade "jobbgaranti" för unga är ett skarpt jobbsökarkrav med betydligt sämre a-kassa.

o Möjligheten till omställning genom att man som arbetslös får en utbildning har skurits ner. Både arbetsmarknadsutbildning och vuxenutbildning krymper.

o Slopad avdragsrätt för fackföreningsavgift och a-kassa har införts.

o Avgifterna till a-kassan har chockhöjts. Högst avgift får de som har störst risk att bli arbetslösa. Den solidariska och gemensamma finansieringen av a-kassan har därmed urholkats.(Redan har 300 000 lämnat a-kassans trygghetsförsäkring som en föjd av detta.)

o Det har blivit sänkt sjukpenning för både arbetande och arbetslösa. Ändrat sätt att räkna ut den sjukpenninggrundande inkomsten minskar även föräldrapenningen.

o Regeringen har medvetet uteslutit stora grupper från jobbskatteavdraget. Sjuka, arbetslösa, föräldralediga och ålderspensionärer betalar därmed i praktiken högre skatt på sina ersättningar och pensioner än om samma pengar varit lön.

o Sämre ålderspensioner för alla långtidssjuka genom kraftigt sänkt pensionsrätt på sjuk- och aktivitetsersättning. Detta är ett brott mot den blocköverskridande pensionsöverenskommelsen.

o Regeringen bryter med den generella och solidariska välfärdsmodellen genom att föra över kostnaderna för sjukpenning och trafikskador från det offentliga till trafikförsäkringen hos försäkringsbolagen. Det betyder att försäkringsbolagen kan sätta premier utifrån enskilda individers risk. Kraftiga höjda trafikförsäkringspremier har införts fr o m 1 juli i år.

o Den 1 juli övergick ansvaret för arbetsgivaren att upprätta en rehabiliteringsutredning för sina anställda till Försäkringskassan. Samtidigt avskaffas tidsgränserna gällande när en rehabiliteringsutredning ska upprättas och när Försäkringskassan ska kalla till avstämningsmöte.

o Arbetslivsinstitutet lades ned den 1 juli och högkvalitativ forskning om arbetslivet med mycket god internationell renommé skingrades för vinden. Därmed tystas och stryps forskningen om löntagarnas arbetsförhållanden, arbetsmiljö och arbetsskador.

o Arbetsmiljöverkets anslag har skurits ner med cirka 30 procent. Det innebär bland annat färre arbetsmiljöinspektörer som ställer krav på arbetsgivarna att ta itu med riskerna för liv och hälsa på arbetet.

o Det statliga anslaget till arbetsmiljöutbildning för skyddsombud och facklig EU-bevakning (Brysselkontoret m m) har dragits in.

Sammantaget har alla dessa försämringsförslag sin udd riktad mot vanligt folk och deras fackliga organisationer. Samtidigt genomförs lättnader för de redan välbeställda i samhället (exempelvis slopad förmögenhetsskatt, en förmögenhetsomfördelande ny, maximerad statskommunal fastighetsskatt m m).

De "nya" moderaterna och deras alliansbröder är sig lik. Visst, deras marknadsföring och valretorik har förändrats. Men i den politiska vardagen i regeringställning företräder det ledande regeringspartiet moderaterna fortfarande en politik som leder till samma gamla, klassiska modertpolitik - med växande klyftor som ställer grupp mot grupp och gör skillnad på folk och folk.

Möjligen kom detta som en överraskning för en del som valde att tro på "de nya moderaternas" valbudskap. Före valdagen.

Men opinionssiffrorna sedan mer än ett halvår tillbaka visar entydigt hur impopulär konsekvenserna av regeringens politik är för en stabil majoritet av svenska folket. Nu vet vanligt folk ännu lite bättre att de nya moderaterna är precis som de gamla moderaterna. Bara i retoriken och PR-trixandet är de möjligen lite nya och lite skickligare än tidigare.
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home