Friday, August 24, 2007

Reinfeldt-regeringen i budgetöverläggningar på Harpsund

Analyserat och observerat/
Regeringen Reinfeldt och dess "smiley"-politik - står den rycken om dystrare tider väntar?

Sverige är på väg att slå i taket för kapacitetsutnyttjandet. Det har nu stigit, visar Statistiska centralbyrån, SCB, till 91,7 procent under årets andra kvartal. Det är den högsta siffran som uppmätts sedan SCB började mäta på 1980-talet.

Det leder till att efterfrågan på arbetskraft drivs upp. Mycket av jobbtillväxten nu är resultatet av tidigare års efterfrågeökningar i ekonomin och av att vi nu befinner också nära nog i kapacitetstaket. I många branscher är det redan arbetskraftsbrist. Då börjar företagen konkurrera om arbetskraften med större löneglidning som följd. Särskilt som den arbetskraftsreserv som finns saknar de rätta kvalifikationerna.

Regeringen Reinfeldt slår sig nu för bröstet för att jobben ökar, men det den definitivt inte klarat är långtidsarbetslösheten. Den är faktiskt högre nu än den var på regeringen Perssons tid, bland ungdomarna ännu rekordhög.

Regeringen Reinfeldt har så här långt inte klarat de strukturella bekymren på arbetsmarknaden. Det är inte bara en fråga om att öka arbetsutbudet, som Reinfeldt tycks tro. Man måste också göra de arbetslösa anställningsbara genom utbildning och omskolning, men där har regeringen i stället skurit ner kraftigt i insatserna. Ska man göra något vettigt ska man satsa på kompetenshöjning i stället för att låsa in de arbetslösa på arbetsförmedlingen och låta dem söka jobb som de inte är kvalificerade för.

Den ständigt entusiastiske "smiley-gubben", arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (m) vill samtidigt som han lagt ner Arbetslivsinstitutet (forskning) och kraftigt skurit ner anslaget till Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöbevakning satsa på företag som sköter arbetsmiljön. Inte genom skärpt bevakning och att jaga ”arbetsmiljöbovar” med blåslampa. Nä,inget sånt otäckt. I stället ska vi bara göra så att de goda företagen ska belönas med ”en Smiley” att klistra på kontors- ­eller fabriksdörren. Allt enligt något slags dansk-amerikanskt PR-stuk, sånt man ser på Wal Mart och andra jätteföretag "over there".. Hela det här har många drag av jippo över sig och säger rätt mycket om Reinfeldt-regeringens "nya moderater" och deras "nya jobbpolitik". Mycket yta och kuliss men mycket mindre av substans och konkreta åtgärder. I mycket beror Reinfeldt-regeringens dåliga opinionssiffror på just detta faktum. Det man gjort på arbetsmarknadsområdet - försämrat a-kassan, skurit ner arbetsmarknadsutbildningen - konkret och märkbart har inte gillats av väljarna och heller inte mycket av de marknadsföringstrix och ytliga utspel som inte sällan gjorts för att dölja regeringens ikortakommanden.

I denna lite glättiga anda har har nu regeringen Reinfeldt samlats i statsministerresidenset Harpsund i Sörmland i budgetsamtal(24-25 aug.) för att glömma usla opinionssiffror, trassel med hafsverket att "avskaffa" fastighetsskatten (mött massiv kritik av Skatteverket och andra remissinstanser). Och allt medan det i det stora landet i väster, Australien och delar av Sydostasien råder rätt mycket av global kreditkris och arktisk kyla på börsen. På kort sikt verkar ett visst lugn ha återställts på börserna, men sprider sig den gigantiska lånebergsstora betalningsoförmågan också till den stora amerikanska medelklass som ännu inte berörts så kan det snabbt få en närmast katastrofal effekt på finanssystemet och rejält dämpa tillväxten i hela världsekonomin. Ett land som Sverige som exporterar hälften av vad vi producerar skulle snabbt då få känna av en avmattning i konjunkturen. Den skulle i sin tur pressa oss i närheten av det närmast stillastående stadium som råder inom flera av EU:s stora medlemsländer och raskt sopa bort allt reformutrymme i kommande svenska budgetar.

Då kan vi få se hur regeringen Reinfeldts alla "smiley"-figurer raskt får byta form på sina munnar - från glatt leende till surmulen trumpenhet. Och med ännu uslare opinionssiffror som följd för en regering som rekordsnabbt (mindre än ett år) gjort sig överraskande impopulär på nästan ingen tid alls. Därför gäller det nog att hålla hårt i penga- och godispåsen och inte dela ut för många ofinansierade reformer som det kan komma mycket surt efter för en regeringen som söker omval om några år.

Robert Björkenwall, robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home