Wednesday, August 15, 2007

Ett allt kallare politiskt Sverige

Uppenbart är att vi nu ser ett kallare, mer cyniska och avhumaniserade Sverige successivt växa fram sedan 1990-talet. Varför ändrar Socialstyrelsen på de riktlinjer vid sjukskrivningar som man tidigare godkänt? Det är teknokrater med brist på fantasi, fyrkantiga och empatilösa byråkrater som allt mera tillåtits ta över taktpinnen. De är samma andas barn som de s k förtroendeläkarna på Försäkringskassan som aldrig dömer till den sjukskrivnes förmån. Sjukdomar som inte kan mätas i laboratorierna eller med magnetröntgen räknas inte.

Människor som hamnar i kroniska stressituationer med ständig verk, trötthet, deppighet och förlorad livslust, men som inte visar några mätbara fysiska sjukdomstecken uppfattas tydligen som simulanter och arbetsskygga latoxar.

Det finns ett stämningsläge just nu i Sverige för att dra åt tumskruvarna överallt, särskilt mot de svagaste och mest sårbara. Kostar sjukskrivningarna för mycket, så låtsats man på Socialstyrelsen att de svårdefinierade sjukdomarna inte finns.

Finns det någon civilkurage i den svenska läkarkåren så slänger den de nya direktiven i papperskorgen och förklarar att deras lojalitet är hos patienterna och inte på snåljåparnas på Socialstyrelsen och Försäkringskassan. Eller hos en regering som slår mot dem som redan har det tuffast.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home