Saturday, September 29, 2007

André Gorz - är död

Observetat------------------------

André Gorz - en inspirationskälla för den sociala ekonomin är död

Den franske vänsterförfattaren André Gorz är död. Han avled 84 år gammal i sitt hem på franska landsbygden tillsammans med sin länge dödssjuka hustru Dorine sista veckan i september Gorz flydde strax före kriget undan rasförföljelser från Wien, hamnade i Frankrike och blev författare i bästa utopiska, socialistiska fackbokstradition. Social ekonomi och arbetsdelning blev hans ämnen framför andra.

I en av Gorz sista böcker - "Det närvarandes misär, det möjligas rikedom" (1997) - skriver han att ”man måste lära sig urskilja de icke förverkligade möjligheter som gömmer sig i det närvarandes veck”. Förverkligandet kallade den antika grekiska tänkaren Aristotele för enteleki, bokstavligen det som bär ändamålet inom sig.

André Gorz utgår i sin bok från en välkänd paradox. Vi anser oss, som bekant, ha råd med en mängd betalt icke-arbete, det är ju vad arbetslösheten i praktiken är. Samtidigt anser vi oss inte ha råd med en mängd arbete som har med kultur och omsorg att göra. Sammanför vi de båda leden, betalt icke-arbete och arbete vi inte anser oss ha råd med, börjar en lösning skymta. Aristoteles enteleki med andra ord.

Arbetsdelning och social ekonomi går som en röd tråd igenom André Gorz böcker och skrifter. Arbete är inte livets mening men kan leda dit. André Gorz var nog mera känd - mest för 1960-talsboken "Arbetarrörelsen i överflödets samhälle" - under 1960- och 70-talen än han var och är i 2000-talets globaliserade värld. Men bland kooperatörer och anhängare av social ekonomi förblev han också på senare år en inspirationskälla. Nu har den inspirationskällan tystnat för alltid.
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com (070-578 61 95)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home