Saturday, February 17, 2007

Äventyrade IT-jobb äventyrar Sveriges position som IT-nation

Äventyrade it-jobb äventyrar Sveriges position som it-nation

Hem-pc-marknaden rasade med 30 procent under 2006, visar en färsk sammanställning från analysföretaget It research. Företaget räknar dessutom med en minskning av den totala datorförsäljningen även under 2007. Vad beror det här raset på? Jo, ett avgörande skäl är den borgerliga riksdagsmajoritetens beslut att införa ett årligt förmånsvärde på 2 400 kronor för alla som har hemdatorer via jobbet/arbetsgivar­en. Det betyder att man måste betala skatt på detta belopp, liksom att arbetsgivaren är skyldig att betala sociala avgifter på förmånsvärdet. Det kommer att avskräcka många företag från att er­bjuda sina anställda hem-pc. Det betyder i sin tur att det försvinner arbetstillfällen inom support, transport, försäkring, installation, underhåll, återvinning och andra kringnäringar i it-branschen. Knappast klokt om Sverige vill tillhöra it-toppen i världen.

Motivet för de borgerliga i Reinfeldt-regeringen var att man i stället ville skaka fram pengar för andra skattesänkningar – exempelvis för hushållsnära tjänster, som var ett vallöfte. Men det gör inte ekvationen mindre lättbegriplig. Det är svårt att förstå hur regeringen kan prioritera hemhjälp i de fina villakvarteren framför kvalificerade it-jobb. Eller är det framtiden för Sverige att byta ut kvalificerade tjänstejobb mot på sin höjd kanske något tusental okvalificerade sådana med låga löner och låg skattebetalningsförmåga?

Hem-pc-reformen – i kombination med LO:s och TCO:s satsning på medlemsdatorer - gjorde en gång Sverige till en världsledande it-nation. Den positionen borde Sverige snarare slå vakt om än rasera på det sätt som alliansregeringen nu gör.

Ett nytt miljardstöd behövs för att återge Sverige sin IT-position och alla tillgång till bredband

Efter detta okloka agerande från nya alliansregeringens sida är det bara att hoppas - precis som Sven Otto Littorin när han nu erkänt att regeringen "stökat till det" när det gäller a-kassan - och nu tar Post- och telestyrelsen, PTS, färska rapport om bredbandsstrategi på det allvar som nu krävs. "Det behövs statliga åtgärder för att inte cementera den digitala klyftan i Sverige", sade PTS:s generaldirektör på ett seminarium nyligen för analytiker och telekomoperatörer.

Sverige har halkat efter som IT-nation och behöver ny göra mer för att återta förlorad mark. Ett nytt miljardstöd från staten i kombination med EU-strukturfondspengar och kommunala insatser behövs för att de hushåll och företag som ännu saknar bredband (prisbillig och snabb surfuppkoppling) ska kunna få det senast år 2010.

Det är en nödvändighet för att återta förlorad tätposition och bl a ge medborgarna tillgång till sjukvårdstjänster (telemedicin, eletroniska recept, snabbare larmtjänster etc), e-utbildningar etc via nätet.

Efter att nya regeringen "stökat till det" med hemdatorerna är det nu dags att lära om och "jacka upp" IT-politiken på rätt spår igen. Ty det behöver Sverige som framtida kunskapsnation.
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home