Thursday, February 15, 2007

Förstärkt företagshälsovård - oklart ännu hur den ska finansieras

Från pressträffen om den förstärkta företagshälsvården och utbildningen den 15 februari i Rosenbad

På socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons (kd) pressträff ihop med socialförsäkringsutredaren Anna Hedborg i Rosenbad den 15 februari 2007 presenterades dels kommittédirektiven till en utrdning om det framtida huvudmannaskapet för företagshälsovårdsutbildningen samt en strategi för en förstärkt företagshälsovård.Bland annat så vill man avskaffa medfinansieringen för arbetsgivaren samt arbetsgivarnas ansvar för rehabutredningar samt införa en möjlighet att kräva sjukintyg från första sjukdagen.

Parallellt med att utreda huvudmannaskapet för företagshälsovårdsutbildningen ska Anna Hedborg under 2007 också se över och föreslå hur företagshälsovården ska användas för att förbättra rehabprocessen och hur f-hälsans roll kan stärkas i arbetet med en förbättrad sjukskrivningsprocess. Anna Hedborg har året ut - fram till sista december 2007 - på sig att närmare utreda det här men ska när det gäller eventuella budgetkonsekvenser (läs den förstärkta företagshälsans finansiering) ha en avstämning med socialdepartementet i augusti inför regeringens budgetproposition hösten 2007.

Här kan nämnas att LO och Svenskt näringsliv också har tillskrivit regeringen om företagshälsovårdens framtida roll, vilket nämndes på presskonferensen den 15 februari i Rosenbads pressrum.

När det gäller några konkreta frågor som jag själv var intresserad av att få svar på framkom följande på presskonferensen den 15 februari i Rosenbad.

1) Jo, tanken med den förstärkta företagshälsovården är att den ska få en vidgad roll vad gäller arbetslivsinriktad rehabilitering. Det framgick av såväl statsrådet Husmark Pehrssons som utredaren Anna Hedborgs svar på pressträffen.

2) I valmanifestet skriver alliansen att de vill ”Ge varje sjukskriven person en personlig koordinator som ansvarar för att samordna rehabiliteringsinsatserna.” Även här framkom att den förstärkta företagshälsovården kommer att ha ett ansvar tillsammans med andra aktörer. Men för arbetslösa sjuka faller utanför och här måste det ordnas på annat sätt. Men intrycket var att socialförsäkringsministern inte riktigt fullt ut tänkt närmare på hur detta mera exakt ska gå till...Här var statsrådet lite vag. Det har nog inte själva heller grepp om vilka budgetkonsekvenser ett förverkligande av detta löfte skulle få.

3) Socialförsäkringsutredaren Anna Hedborg har tidigare sagt i olika sammanhang sagt att rehabilitering och omställning sköts bäst av parterna, inte av staten. Det noterades också nu på pressträffen, främst av Anna Hedborg själv. Klart är dock att såväl statsrådet som utredaren tänker sig att en förstärkt företagshälsovård ska få åtminstone ett ökat medansvar i sjukskrivningsprocessen. Men exakt hur snittytan dras visavi försäkringskassan tillhör sånt som utredaren närmare ska analysera. Samma sak gäller hur finansieringen av den här förstärkta företagshälsovården ska klaras (se kommande höstbudget etc).

Ambitionen är dock klar: man vill genom en förstärkt företagshälsovård få en snabbare och bättre fungerande sjukskrivnings- och arbetslivsinriktad rehabiliteringsprocess. Anna Hedborgs utredningsarbete under 2007 får närmare reda ut hur detta bäst ska genomföras.

Frågan om vem som ska ansvara för huvudmannaskapet för och kompetensförsörjningen av den förstärkra företagshälsovården har för regeringens del blivit akut i och med att det hittills ansvariga Arbetslivsinstitutet, ALI, ju läggs ner av alliansregeringen fr o m sommaren 2007. Därför har regeringssammanträdet den 15 februari 2007 nu lagt också detta kompletterande utredningsuppdrag på socialförsäkringsutredaren Anna Hedborg.

Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home