Sunday, March 18, 2007

Mona Sahlins linjetal på s-kongressen mottogs väl av ombuden

Från S-kongressen:
Mona Sahlin linjetal som s-partiledare väl mottaget av ombuden

Klockan 09.15 söndagen den 18 mars i snöglobigt Stockholm gick Mona Sahlin, klädd i svart och vitt och följd av rungande applåder, upp i talarstolen på socialdemokraternas extrakongress i Folkets hus för att hålla sitt första tal som partiledare.

I sitt tal visade hon ett starkt engagemang i ungdomars livssituation, markeringen om orättvisa kvinnolöner - och föreslog ett rådslag (s) om framtiden. Det var de viktigaste nyheterna i Mona Sahlins tal. Rådslaget i sann f d partisekreterare Sten Andersson-anda var ett bra grepp av henne och jag tror att det kommer att engagera partimedlemmarna.

Det framgick också att Mona Sahlin inte tänker ducka från den bittra medicin som valanalysen måste bli. Det sade hon i sitt linjetal på extrakongressen i dag. Och hon gjorde också fullständigt klart hur viktigt hon ser på samarbetet med facket.

– Just den här stunden, oj – vad jag har längtat efter den, inledde Sahlin sitt tal. Hon fortsatte med att berätta att hon var stolt över att ha blivit vald som den första kvinnliga socialdemokratiske ledaren.

Kamp tillsammans med facket för kollektivavtalen och a-kassan

Efter den inledningen övergick Mona Sahlin till att tala om fackföreningskampen och gick till angrepp mot alliansens arbetsmarknads- och fördelningspolitik:

– Den moderatstyrda regeringen genomför nu dramatiska försämringar, för det är det verkligen, på arbetsmarknaden. De gör det snabbt, det är slarvigt. Utan att lyssna på fackföreningsrörelsens varningar.

– Vi tar fighten nu (...) och vi gör det tillsammans. Sida vid sida. Partiet och LO, fortsatte Sahlin och harangerade sitt nära samarbete med LO-basen Wanja Lundby-Wedin. Precis som hon gjorde på den fackliga demonstrationen om kollektivavtalet dagen innan i snålblåsten på Sergels torg i Stockholm.

Sahlin talade om att partiet nu står i opposition, och att det behövs förändringar.

– Men vi måste också ägna tid åt att förstå varför vi står här i dag som ett parti just i opposition. Vad fick människor att tvivla på vårt politiska alternativ?

–Vi uppfattades inte som bärare av en tillräckligt stark vision. Vi lyckades inte tydliggöra våra drömmar, vår ilska, vad socialdemokratin ville och att det spelar roll vem som regerar. Bort från fossilsamhället

Sahlin fortsatte med att tala om Klimatfrågan.

– Det inte är det land om sist tar steget ur fossilsamhället som vinner, det är precis tvärtom. Sahlin vill ta över företrädaren Göran Perssons mål om att bryta beroendet att fossila bränslen till 2020. Hon vill fortsätta utveckla miljöteknik och alternativa bränslen.

– Vi ska kunna älska bilen, men hata bensinen. Sahlin föreslog att socialdemokraterna ska bjuda in livsmedelsbranschen och transportbranschen för att ta fram en konsumentmärkning för de människor som vill ta miljöansvar i sitt vardagsliv.

Hon kritiserade moderaterna för att inte vilja göra någonting alls under fyra år, och kritiserade dem för att vägra lägga ner kärnkraften. Sahlin vill att den gröna frågan i framtiden ska engagera alla, och jämförde den med kampen mot klassamhällen. – Så stor måste den frågan bli för oss alla. Nu.

"Vi ska bli ett parti för småföretagare"

Sedan gick Sahlin över till jobben.

– Vi ska ha en bra och stark a-kassa. Vi har inte råd med en dålig a-kassa, för vi har inte råd med att vända människor ryggen. Det kommer det att stå strid om också i nästa val.

Sahlin talade också varmt om småföretagarna/entreprenörerna.
– Företagaren eller entreprenören behöver – precis som alla vi andra – trygghet för att våga satsa mer och trygghet för att kunna möta globaliseringen.

Vi socialdemokrater kan också bli entreprenörernas parti – vi borde egentligen redan vara det.

Hon kom också in på jobben inom den offentliga sektorn, och kritiserade högern för att bara tycka att jobb i den privata sektorn är "riktiga":

– För oss är alla jobb riktiga, men få jobb är viktigare än dem i den offentliga sektorn. Hon menade att s måste utveckla arbetsplatserna och titta på kvinnolöner, inte minst lönerna i kvinnodominerade yrkesgrupper som vården, äldreomsorgen och barnomsorgen. "Vi ska visa att vi är feminister"

– Som kvinna vill jag också att vi tar klivet, med sylvassa klackar, och visar att vi är feminister, sade Sahlin.

Sahlin tog också upp sin vision av framtidens välfärd. Hon vill starta en debatt om hur välfärden kan omorganiseras för att bättre passa individuella behov.

– Jag vill att vi socialdemokrater kanske också prövar en idé om en ny organisation i delar av välfärden. Som finns på orten. "Unga utsätts för stress" Sedan talade Sahlin om de unga. Hon tycker att partiet måste bli bättre på att engagera sig i de ungas situation, och inte bara barnens. Hon kritiserade skolminister Jan Björklunds (fp) skolpolitik för att innebära ytterligare stress "när sjuåringar ska bedömas och få höra om de är godkända eller inte godkänna".

– Det finns en jämförelsestress som drabbar ungdomarna och som oroar mig. – Vi kan inte utforma våra visioner för framtiden utan att känna de ungas behov, deras oro och krav, önskningar och drömmar om framtiden. Så när vi nu vänder oss ut i samhället, för det måste vi göra, för att diskutera politik och långsiktiga visioner, så måste vi bjuda in de unga och bjuda ut oss själva till deras verklighet, sa hon och uppmanade sina partivänner att stötta SSU.

Eliasson och Wallström ska utveckla utrikespolitiken för S
Sahlin övergick sedan till att ta upp utrikespolitiken: Hon ansåg att situationen i Afrika är ett område som bör prioriteras. – Vi måste också bidra i kampen mot hiv/aids. Hon talade också om ockupationen av Irak och sade att USA måste lämna Irak på ett sätt som världssamfundet kan acceptera. Sahlin uppmanade också socialdemokraterna att engagera sig mer i EU.

– EU är den bästa motkraft vi har mot kapital som flyter fritt över gränser och mot supermakten USA:s dominans, sade s-ledaren.

– Nu är det dags all lämna debatten om ja eller nej till EU. Samtidigt bad hon Jan Eliasson ("världens bästa diplomat") och Margot Wallström (vännen och EU-kommissionären) att resa på sig, och tillkännagjorde att de ska leda en ny internationell arbetsgrupp för att utveckla utrikespolitiken inför nästa val.

– Margot, välkommen tillbaka, sade Sahlin till sin kompis Wallström. Somliga uppfattade nog den indirekta sparken mot företrädaren Göran Perssons minst sagt frostiga relationer med det tidigare mångåriga s-statsrådet (social- och kulturminister) och nuvarande EU-kommissionären Wallström.

Zlatan är svensk men Sverigedemokraterna osvenska
Hon talade sedan om flyktingpolitiken, och sade att stödet för flyktingpolitiken blivit vekare i Sverige, trots att behovet ökat. – Nu måste vi ta debatten mot Sverigedemokraterna. De som till exempel nu senast sade att Zlatan (fotbollsproffset från Rosengård i Malmö) var en osvensk företeelse. Men Zlatan är svensk – det är Sverigedemokraterna som ska förbli en osvensk företeelse.

- Under valrörelsen skrev jag tio brev till Reinfeldt (då oppositionsledare, nu statsminister) utan att få ett enda svar. I dag är jag s-partiledare och som sådan vänder jag mig till honom direkt. Låt oss mötas i debatt, Jag förväntar mig att du ställer upp. Jag längtar efter det, sade s-partiledare Mona Sahlin.

– Slå vakt om tryggheten, omfamna äventyret, avslutade Sahlin sitt första tal som partiledare, efter att ha talat nästan Gunnar Sträng-länge - i cirka en timme och femton minuter. Ett tal som uppenbarligen gick hem bland ombuden och mottogs med ett starkt applådbifall. I småpratet efteråt utanför kongressalen gick det inte att ta miste på att Sahlins linjetal var kongressens stora behållning.

Nu har partiet vänt blad och en ny tid börjar efter Göran Perssons elva år som s-partiordförande och tio år som statsminister i Sverige.
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home