Sunday, March 18, 2007

Finska riksdagsvalet - lågt valdeltagande och misslyckade för S

Finska riksdagsvalet ett misslyckande för sossarna

Det gick t o m något sämre än väntat vad gäller valdeltagandet och socialdemokraternas väljarandel i finska riksdagsvalet söndagen den 18 mars. De finska socialdemokraterna, SDP, tappade rejält och är nu "bara" tredje största parti med lite drygt 21 procent i väljarstöd eftersom samlingspartiet kom starkt i valspurten och knep andra platsen med sina drygt 22 procent i väljarandel. Sannolikt berodde det är delvis på att sdp-ledaren Eero Heinäluoma inte gjorde någon riktigt bra valrörelse och att valdeltagandet dessutom sjönk till lite drygt 67 procent mot runt 70 procent i det förra riksdagsvalet. Många tidigare sdp-väljare i bl a stor-Helsingfors förorter stannade hemma i stället för att gå och rösta.

Klart störst och valets segrare blev centern och den sittande statsministern Matti Vanhanen som gjorde en väntat bra valrörelse och samlade lite drygt 23 procent av väljarnas röster och nu kommer att få uppdraget att bilda en ny koalitionsregering. Med vilka parter återstår att se.

Trots att de finska socialdemokraterna bara blev tredje störst i den nya finska riksdagen kan det inte ändå inte helt uteslutet är det på nytt kan bli en ny rödmylleregering med centern och finska sossarna under valsegraren centerns och statsminister Matti Vanhanens ledning.
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home