Friday, February 09, 2007

Kommer en utredning nu om proportionalitet i konfliktåtgärder?

Efter den riksbekanta konflikten kring en salladsbar i Göteborg står det nog ganska klart nu att såväl centern som fp kommer att driva krav på "proportionalitet i konfliktåtgärder" och dessutom inskränkningar i möjligheterna till sympatiåtgärder för de fackliga organisationerna. Kd har nu också öppnat för att utreda frågorna.

Att moderaterna - Littorin, Borg och Reinfeldt - nu skulle vara garantin för konfliktreglerna känns inte särskilt betryggande. Detta kan bara ses som ett stort bakslag för den samlade fackliga rörelsen. Facken har förlorat i opinionen. Samtidigt som Svensk näringsliv - Dukner, chefslobbyisten Jan-Erik Larsson etc - driver regeringen framför sig i en allt intensivare lobbyaktivitet för att begränsa konflikträtten.

Sannolikt blir det en utredning om saken. Sedan förändringar. Men när? Först efter en ny borgerlig valvinst 2010 eller - om de ändå ligger risigt till inför valet - strax innan valet 2010?

Så inte bara när det gäller a-kassan utan också när det gäller kollektivavtalet och arbetsrätten kan det visa sig vara förödande att arbetarrörelsen "slarvade bort" valet 2006....på en för dålig jobbpolitik, Perssons herrgård och media som var allianspartiskt i sin rapportering (se prof. Kent Asps analyser på DN debatt!).
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home