Thursday, February 09, 2012

Om USA-valracet - några reflektioner

I USA försöker demokraten Barack Obama bli omvald i november som president. Det har han hyggliga chanser att klara. Och Republikanerna är sedan tredje januari i en process att utse presidentkandidat. Bara fyra kandidater återstår i fältet.

Under första helgen i februari såg förre guvernören i Massachusetts, Mitt Romney, ut att ha kopplat ett grepp om nomineringen i och med seger i ett val i Nevada. Dessutom hade Romney vunnit i Florida 31 januari. Och tvåa i Florida och Nevada har den förre talmannen i representanthuset Newt Gingrich kommit. Bara i South Carolina, grannstat till hans egen hemstat Georgia, har Gingrich vunnit.

Men så kom tisdagens val i tre stater i mellanwestern: Colorado, Missouri och Minnesota. I de vann den kandidat som legat trea eller fyra i valen i Florida, Nevada och South Carolina, Rick Santorum. Santorum kampanjade inte alls i Nevada utan fokuserade sig på de tre staterna i Mellanwestern. Det gav utdelning.

Santorum har stark högerkonservativ profil. Det gillas av Republikanernas kärnväljare, som i dessa stater ofta är med i högerinriktade tepartyrörelsen och därtill är starkt religiösa väckelsekristna.

Romney har svårt att vinna partiets kärnväljare. De vill hellre ha Rick Santorum eller den tidigare talmannen i representanthuset, sluggern Newt Gingrich. Samtidigt är just dessa kärnväljare inte – däremot mittenväljarna - allra viktigast för den som vill kunna besegra Obama i höst.

Nu fortsätter kampen minst till supertisdagen sjätte mars. Romney har ännu rimligen en god chans att bli Republikanernas kandidat så länge Santorum och Gingrich splittrar den majoritet av Republikanerna som inte vill ha Romney. Det blir allt tydligare att just Romney inte – trots att han är etablissemangets man inom republikanska partiet – inte vinner de mångas hjärtan. Det beror inte minst på hans träighet och oförmåga att anknyta till de många människornas vardag. Tabbar som “jag är inte bekymrad för de mycket fattiga” illustrerar att denne snorrike affärsman ger ett intryck av att vara utan empati och tämligen avskuren från vanliga amerikaners liv och vardag. Så det konservativa och väckelsekristnas motstånd mot Romney – men splittrat på Santorum och Gingrich främst – gör att dessa två nog inte kommer att dra sig ur kampen på ett bra tag än.

Så trots en bra organisation och överlägset störst kampanjkassa kommer därför Mitt Romney att få en långt tuffare resa än han tänkt sig innan han –sannolikt men ännu inte helt säkert – koras till republikanernas presidentkandidat i augusti och sedan ska ta slutmatchen mot demokraternas Barack Obama. Den slutmatchen har dock Obama stora chanser att vinna.

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com

1 Comments:

Blogger Fredrik Scheike said...

"Jag är inte bekymrad för de mycket fattiga." Vilken vidrig människa kan ens tänka något sånt?

5:24 PM  

Post a Comment

<< Home