Friday, February 19, 2010

En regering med många talanger i siarbranschen

(Publicerad i bl a Gotlands tidningar 26 februari 2010 m fl)

Observerat om tro kontra vetande i regeringen:

Nu hade han fel igen, den där m-arbetsmarknadsministern (med smajligubbarna) Sven Otto, "Totto" Littorin (m). Det börjar faktiskt bli litet pinsamt med en regering som snubblar omkring och inte vet vad den pratar om och ägnar sig åt tro istället för vetande.

I december 2009, sedan regeringen efter en långvarig kritikstorm bestämt sig för att beordra Försäkringskassan att kasta ut 14 300 långtidssjuka från sin försörjning, så lovade arbetsmarknadsministern att ingen av dem skulle få lägre ersättning.

Nu har första rapporten kommit från Försäkringskassan och det visar sig att tre av fyra fått en sämre ersättning. Knappast ens i närheten av att "ingen skulle få lägre ersättning", eller hur?

Statsrådet Littorin får nu stå där med sin tvättade hals och brallorna nerdragna. Fakta är att av de 11 500 som flyttats över till arbetsförmedlingen, så har 8 300 eller 73 procent fått en lägre ersättning än de fick som sjukskrivna.

De som förlorat mest är de som aldrig kommit in på arbetsmarknaden. De har bara 223 kr per dag i ersättning om de går den introduktionskurs på Arbetsförmedlingen som socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson (m-kommandoran) hittat på, och som ska göra den som varit sjuk i flera år om inte frisk så åtminstone arbetsför på tre månader.

Littorin förnekar dock - dumt nog - att Försäkringskassans uppgifter är korrekta. Det är ett slitet gammalt politikertrick som inte brukar hålla särskilt länge innan det är dags att backa och "göra en pudel" (be om ursäkt).

Littorin har redan börjat devalvera sitt löfte om att ingen ska få lägre ersättning till att det gäller för de allra flesta och inte dem som ligger över taket i a-kassan.

Och griper sedan tag i det lilla halmstrået när han påstår att en månad är för kort tid att dra några slutsatser. Men för dem som sparkats ut ska hushållets räkningar betalas varje månad och nu med mindre pengar. Det är den verklighet som dessa utförsäkrade lever i och det kan inget m-politikertrixande ändra på.

Självfallet vågar inte Littorin efter denna blamage utlova några nya försäkringar när hans löfte kan infrias. Han hoppas att a-kassorna ska fixa det åt honom genom att ta in de utförsäkrade som medlemmar.

Men det löser inte problemet för dem som aldrig kommit in på arbetsmarknaden. Istället tvingas de att söka försörjningsstöd på kommunernas socialkontor.

Det är naturligtvis helt stilenligt att regeringen drattar på ändan i den här frågan gång efter gång. Det har under hela den här resan, för att komma åt de långtidssjuka, varit en lång rad av schabbel, hafsverk och amatörmässigt hanterande i största allmänhet.

Det har aldrig funnits någon långsiktighet utan allt har gått på lösa boliner med idel ad hoc-lösningar. Tron på quick fix-lösningar utan kontakt med verkligheten har bara alltför ofta blivit Reinfeldt-regeringens modell.

Det mest pinsamma försöket var att regeringen inför det opinionstryck som den utsattes för genom cancerläkarnas larm försökte trolla bort hela denna generande sits genom att döpa om utförsäkringen till en omförsäkring. Jo, nyspråk finns det en viss begåvning för i den här regeringen.

Men det tricket sprack det också. Nån som är förvånad? Men börjar det inte bli lite för ofta att vi har såväl en statsminister (hade 100 % fel om jobbtillväxten) som en arbetsmarknadsminister och ytterligare andra i regeringen som verkar leva i siarbranschen och mest verkar ägna sig åt tro än vetande.

/Robert Björkenwall (robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home