Monday, November 24, 2008

Finansdepartementet planerar stimulanspaket medan statsministern pratar på

Observerat och värderat:

En omläggning pågår av regeringens politiska linje - nu när alla måste bli keynsianser

Reinfeldts obegripligheter och ofokuserade struntprat om jobbläget näst sista novemberveckan i en torsdagtens riksdagsutfrågning har nog i grunden bara en förklaring: Recessionen och jobbkrisen har vänt upp och ner på de nya moderaternas strategi
(byggd på det genomfalska "utanförskapsteoremet"). Planen var att man skulle genomföra ett antal obehagliga beslut om a-kassan och välfärdspolitiken i början av valperioden. De sista två åren skulle man sedan änvända för att ta av det överskott som finansminister Anders Borg samlat i ladorna. Sockra och lägga fram angenäma reformförslag, för att klara omvalet 2010.

Nu har allt detta gått i drickat. Med krisen och den allt mera galopperande arbetslösheten har gjort och gör allt mera så att budgetöverskottet smält ihop och valåret 2010 kommer att ha förbytts i ett underskott. Fokus i det offentliga samtalet - i Sverige som i vår omvärld - har i stället hamnat på nödvändigheten av en aktiv konjunkturpolitik. Oppositionen, Svenskt Näringsliv och konjunkturinstitutet ropar alla i kör efter insatser för att stimulera ekonomin.

Precis som man gör i USA, där Obama nu planerar ett stimulans- och New Deal-paket på 500 - 700 miljarder dollar (=uppåt 4 % av USA:s BNP). Men i Sverige har S ännu lite vågat/förmått lägga fram ett stimulanspaket på mer än så där 0,3 - 0,5 % av vår BNP, sannolikt uppåt fyra gånger för litet i förhållande till den kris som finns om hörnet och snart nog är här. I takt med den varselvåg som nu rullar fram och snart nog förbytts i en massarbetslöshet på 150 000 - 170 000 fler i öppen arbetslöshet inom ett år eller så.

Men regeringen Reinfeldt hatar allt som luktar aktiv konjunkturpolitik och keynsianism. Keynes, det är för moderater liktydigt med socialdemokrater och vänster. Så att Reinfeldt i riksdagsutfrågningen härom dagen pratade "rabarber" och allt annat utom konjunkturpolitik i väntan på den omläggning som man nu sannolikt frenetiskt jobbar med på Borgs finansdepartement ska kanske ändå inte förvåna. Ty det är inte lätt att erkänna att m-strategin som man vann valet på nu är helt förbrukad och måste ersättas av något nytt som luktar traditionell keynsiansk s-politik lång väg.

Och ändå kommer en omläggning när finansens folk hunnit ordna anletsdragen, erkänna att höstbudgeten är överspelad och nu måste åtgäras med ett batteri av förslag som stimulerar efterfrågan i ekonomin och bromsar fallet i den öppna arbetslösheten. Ska vi gissa att när Paul Krugman fått sitt nobelpris i ekonomi och hållit sin föreläsning om den ekonomiska krisen under nobelprisveckan i december så börjar Borgs folk på finansdepartementet att bli klara med åtminstone delar av ett sådant ekonomiskt stimulanspaket.

Då kommer också statsminister Reinfeldt att byta fokus när han utfrågas i riksdagen om jobben och ekonomin. Annars är ett omval hösten 2010 nära nog utsiktslöst för Reinfeldt och hans blå allians.

Om nu inte oppositionen fortsätter att schabbla och hjälper dem till den grad att den nästan givna valsegern för det rödgröna laget förbyts i en knapp förlust.

Robert Björkenwall, frilansjournalist
robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Läs senaste numret av Kommunalarbetaren (21/11) med intervjun där med EG-domstolens svenska domare Pernilla Lindh! Där framgår klart att rättighetsstagdan i Lissabonfördraget, enligt EG-domare Lindh, redan är invägd i domstolens Laval-, Viking- och Rüffert-domar och näpperligen lär förändras. Det säger rätt mycket om vilken "författningsdomstolsmässig" makt EG-domstolen tagit på sig och uppenbarligen därtill getts rätten att göra!!!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home